Eski DEHAP’lılar temyize gidiyor

DEHAP’ın 3 Kasım 2002’deki genel seçimlerde 1 milyon 960 bin 660 oy almasına rağmen yüzde 10’luk ülke barajının altında kalması nedeniyle milletvekili çıkaramamasını AİHM taşıyan Avukat Tahir Elçi, AİHM’in ‘ihlal tespit edilemedi’ kararına karşı büyük daireye itiraz edecek.


Milletvekili seçilmek için yeterli oyu alan, ancak DEHAP’ın yüzde 10’luk barajı aşamaması sonucu TBMM’ye giremeyen Şırnak milletvekili adayları Resul Sadak ile Mehmet Yumak’ın AİHM’ye yaptığı başvuruda ihlal tespit edilememesi üzerine, Avukatları Tahir Elçi, AİHM büyük dairesine itiraz edeceğini söyledi.


Avkukat Elçi AİHM’nin, DEHAP’ın, EMEP ve SDP ile ittifak yaparak seçime girdiği, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ek 1 no’lu protokolün 3’üncü maddesindeki serbest seçim hakkı maddesiyle bağlantılı olarak hükümetlerin seçim sistemleriyle ilgili düzenleme yapma yetkilerine mahkemelerin müdahale etmediğini gerekçe gösterdiğini belirtti.  Tahir Elçi, “Karar adil değildir. Mahkeme seçim sistemi konusunda çekingen davranarak protokolü dar yorumlamıştır. Kararın gerekçesinde Türkiye’deki seçim barajının aşırı yüksek olduğu belirtilmiş ve Avrupa Birliği’ne üye devletlerin standartlarıyla uyuşmadığının altı da çizilmiştir” dedi.


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2’inci Dairesi’nin aldığı bu karara karşı, AİHM büyük dairesine 3 ay içerisinde itiraz haklarını kullanacaklarını belirten Avukat Elçi, “Şırnak’ta oyların yüzde 46’sını alan DEHAP, barajın aşamadığı için müvekkillerim Resul Sadak ile Mehmet Yumak milletvekili seçilememiştir. Ülke barajı adil değildir. Bu nedenle dosyamızın büyük dairede görüşmesini isteyeceğiz” diye konuştu. (Özgür CEBE/DİYARBAKIR, DHA)

1038450cookie-checkEski DEHAP’lılar temyize gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.