Eski İngiliz generalden ‘demokrat’ çıkış

İngiltere’de iki kıdemli İngiliz yargıç, Guantanamo Üssü’nde tutsak Etiyopya kökenli İngiltere’de oturumlu Binyam Muhammed’in işkence gördüğü iddiasını kanıtlayabilecek belgelerin ABD tarafından kamuoyu ile paylaşılmasının engellendiğini öne sürmüştü.

Yargıçlara göre; ABD yönetimi, bu belgeler yayınlanırsa iki ülke arasındaki istihbarat işbirliğinin durabileceği tehdidinde bulundu.

Times’ta bir makalesi yayımlanan İngiltere’nin eski genelkurmay başkanı Charles Guthrie, yazısında işkenceye başvurulmasına şiddetle karşı çıktı.

Guthrie şu değerlendirmeyi yaptı:

“İngiltere sessiz kalarak başkalarının işkence yapmasına göz yummuştur. İşbirlikçiliğimizle medeni insanlar olma statümüzü baltalıyoruz. İşkence sadece yasadışı, ahlakdışı, etkisiz, acımasız ve istenen hedeflerin aksini yaratmakla kalmayan bir uygulama, aynı zamanda da aptalca bir siyaset… ”

The Guardian’da yazan Simon Jenkins ise “bakanların damarında akan zehir” dediği Guantanamo konusunda yönetime açıklık çağrısı yaptı. Jenkins şunları yazdı:

“Brown’un yapması gereken Barack Obama’yı arayıp ‘gelin bu işi bitirelim, teröre karşı savaş denilen şu şeyin her karanlık köşesini aydınlığa çıkaracak bir soruşturmayı beraberce başlatalım.’ demektir.”

Jenkins buna karşılık gerçekte yapılanların bunun aksi yönde olduğunu öne sürdü.

FOTOĞRAF: İngiltere’nin eski genelkurmay başkanı Charles Guthrie

1187210cookie-checkEski İngiliz generalden ‘demokrat’ çıkış

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.