Eski tüfek Lafontaine yine sahnede

1999’da Federal Maliye Bakanlığı ve SPD Genel Başkanlığı’ndan ayrılarak aktif siyaseti bırakan Oskar Lafontaine, geçtiğimiz hafta sonunda Köln’de yapılan Emek ve Toplumsal Adalet Partisi-Seçim Alternatifi (WASG) Kuzey Ren Vestfalya eyaleti kongresinde yeniden siyasete döndü.

Teknoloji Parki Konferans Merkezi’nde yapılan kongreye katılan Lafontaine, delegelerin oylarıyla erken genel seçimlerde WASG’nin eyalet listesinden birinci sıra adayı gösterildi. Yapılan seçimlerde Lafontaine 124 oy alırken, karşınına aday olan SAV temsilcisi Markus Schlegel 19 oy alabildi. Kongreye 162 delege katıldı.

Birinci sıra adayı seçildikten sonra delegelere teşekkür eden Lafontaine, kongre sırasında WASG’ye üye olduğunu duyurdu. Lafontaine, WASG ile PDS tarafından kurulan ”Demokratik Sol” listenin federal parlamentoda üçüncü güç olacağına inandığını belirterek sosyal kısıtlamalara, Hartz IV’e, askerileşmeye karşı çıkan güçlerin bir araya gelmesini ”tarihi şans” olarak değerlendirdi.

Lafontaine’nin birinci sıra adaylığı delegeler tarafından ayakta alkışlan-dı.
Kongrede son bir kaç haftadır kamuoyunda WASG’nin Kuzey Ren Vestfalya’daki bir çok örgütünün PDS ile ittifaka karşı çıktığı yönündeki haberlerin önemli bir kısmını abartı olduğu görüldü. Çeşitli kentlerden SAV’cıların PDS ile ittifaka karşı verdikleri önergelerin tümü oy çoğuyla reddedildi.

Kongrede, federal parlamento milletvekilliği  adaylığı için yapılan seçimlerde ikinci sıraya Ingried-Höger Leuling, üçüncü sıraya Hüseyin Aydın, dördüncü sıraya Jürgen Klute, beşinci sıraya Britta Pietsch seçildiler. Dün ayrıca eyalet yönetim kurulu için de seçimler yapıldı.
WASG kongresinde belirlenen adaylar daha sonra toplanacak PDS eyalet kongresinde sıraya yerleştirilecek. Partiler arasında yapılacak görüşmelerde dağıtılacak aday sıralamasına göre liste son halini alacak.

Kongrede PDS eyalet Başkanı Paul Schäfer de bir konuşma yaparak, her iki partinin başlatmış olduğu ittifakın bütün Almanya için bir şans olduğunu söyledi.  ‹şten atılma ile karşı karşıya olan AGFA Foto işçileri de kongreye “Her bir işyeri için mücadele edeceğiz” pankartıyla kongreye katıldı. AGFA işçileri delegeler tarafından ayakta alkışlandı.

1109190cookie-checkEski tüfek Lafontaine yine sahnede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.