Esnek çalışma. Kim gündeme getiriyor?

Çalışma yaşamına ilişkin, Hükümetin yapmak istediklerini, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bu konuda konuşmadan, başka bakanlar, konu ile ilgili konuşmağa başlıyor.

Aynı oyunu, yeniden yeniden görüyor ve izliyoruz.

Asgari ücret ile ilgili, Komisyonun ne zaman toplanacağı ve asgari ücretin ne olacağını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’n dan önce eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, diğer eski bakanlardan bazıları ve yine eski ve yeni Başbakan Yardımcısı açıklamıştı. Bunlardan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, onların belirttiği gibi toplantıya çağırdı, yine belirtilen gibi, biraz zor ve bir süre geçtikden sonra da, yeni asgari ücreti açıkladı.

Bu konu biter bitmez, kıdem tazminatı gündeme getirildi ve şubat sonun da yasanın çıkacağını Başbakan Yardımcısı açıkladı. Daha Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’n dan tam bir açıklama yok. Geçen hafta yazdık, ortada hala tasarı taslağı bile yok.

Hafta başında gazetelerde, diğer başbakan yardımcısının çalışma yaşamına ilişkin yeni bir açıklaması yer aldı. Gündem değiştirildi. Kıdem tazminatından, esnek çalışma modellerine geçtik.

4857 sayılı İş Yasası TBMM’n de görüşülürken de, bazı esnek çalışma modelleri önce kabul edilip, sonra da bu düzenleme geri alınmıştı.

Esnek çalışma modelleri gündeme getirildiğinde, öncelikle iki konu gündeme getirilmektedir.

1. Ödünç ilişkisi.

2. Özel İstihdam Büroları’nın hizmet alanlarının genişletilmesi.

Aslında bu iki önemli değişiklik, bir birine bağlı ve bir birini tamamlayandeğişiklikler.

Bu konu da bazı düzenlemelerin, önceki yıllarda Cumhurbaşkanı’n dan geri döndüğünü de hatırlayalım.

İş Yasası değişikliğinin gündeme getirilmesi sürecinde, bu iki konu hep yer almıştır. Aslında bir başka deyişle, bu iki konu için yasa değişikliği hep gündeme getirilmiştir.

Ödünç iş ilişkisi kamu oyunda da, sendikaların bu konuda gösterdikleri hassasiyet ve kamu oyunu bilgilendirmelerinden dolayı, “kölelik sistemi” olarak tanımlanmaktadır.

64. Hükümet’in kurulmasından sonra da, bu iki konu yeniden şimdi gündem de.

Kıdem Tazminatı konusu gibi, bu konuda da ortaya çıkan bir metin bulunmamaktadır. Yani hala, yasa tasarısı taslağı dahi bulunmamaktadır.

Ancak, değişik çalışmaların yürütüldüğü, bazı taslakların ilgililere sunulduğu, Ankara kulislerinde yaygın olarak konuşulmaktadır.

Şubat ayı gelmek üzere, bakalım önümüzde ki ay bu iki konuda, yasa tasarısı taslakları ortaya çıkacak mı?

İşin bir başka ilginç yönü, özel istihdam bürolarının açılması konusunda, Hükümet’e yakınlığı ile gündeme gelen bazı sendikal çevrelerin bu konuya sıcak bakarak, özel istihdam büroları açma girişimini düşündükleri de görülmektedir.

Sendikalar ve özel istihdam büroları. Çok tartışma yaratır.

Sendikaların tutumları ve gösterecekleri çabalar, metni dahi ortada olmayan, yasa tasarısı taslakları ortaya çıkarsa, nasıl değerlendirecekleri, sonucu belirleyecektir.

Türk-İş’in Genel Kurulu’n da ve 12. Çalışma Meclisi’n de, Başbakan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı uzlaşma olmadan, çalışma yasalarında değişiklik olmayacağı konusunda, çok açık bir şekil de açıklamalarda bulunmuşlardır.

Bu açıklamalar geçerliliğini koruyorsa, tasarı taslakları metinleri, önümüzde ki günlerde tartışmaya açılabilir.

Hükümetin kurulmasında bu yana, tartışma yaratmadan üçüncü ayına girecek olan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın tutumu ve izleyeceği yol da, giderek önem kazanmaktadır.

Hükümet içinde farklı bir ses ve söylem yürüteceği beklenmemekle birlikte, savunmayı nasıl yapacaktır. Önemli olan bu.

Soğuk,, karlı, kış devam ediyor. Çalışma yaşamına ilişkin ise sıcak bir gündem ile kaşılaşacak gibiyiz.

Bakalım şubat ne gösterecek.

____________________

* Ankara. 26 Ocak 2016. Salı. [email protected]

1579600cookie-checkEsnek çalışma. Kim gündeme getiriyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.