Esrar IQ’nun düşmanı

Bin kişiyle yapılan araştırma 18 yaşın altında esrar kullanan kişilerin IQ seviyelerinin düştüğünü ortaya çıkardı.

İnsanların beyinleri bu dönemde hala gelişme çağında oluyor.

İngiltere’den bir uzman, araştırmanın uyuşturucuyu düzenli bir şekilde kullananların neden beklenenden daha az başarılı olduğunu açıklayabileceğini söyledi.

Araştırmacılar, Yeni Zellanda’nın Dunedin kentinde yaşayan bir grubu 20 seneden fazla bir süre boyunca izledi.

Uzmanlar, ilk olarak çocukken gözlemledikleri kişilerle, esrar kullanmaya başladıktan sonra 38 yaşına kadar düzenli bir şekilde mülakatlar yaptı.

Tütün ve alkol bağımlılığı, kullanılan diğer uyuşturuclar ve eğitime harcanan zaman gibi faktörler hesaba katılmadığında sürekli esrar kullanan kişilerin IQ seviyelerinde bir düşüş yaşandığı ortaya çıktı.

Daha çok esrar kullananlarda bu düşüş de daha büyük oluyor.

Ayrıca, bu etkinin maddeyi genç yaşlarda kullanmaya başlayan kişilerde daha yoğun olduğu görüldü.

Örneğin genç yaşta esrar içmeye başlayıp uzun yıllar boyunca da içmeye devam eden kişilerin IQ seviyesi ortalama sekiz puan düşüyor.

Esrar kullanımını azaltmak veya tamamen bırakmak, kaybedilen IQ’yu geri kazandırmıyor.

Journal Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırma raporunda, “20 yıl boyunca düzenli esrar kullanımı nöropsikolojik gerilemeyle ilişkilendirildi ve daha ağır kullanıcılarda daha büyük bir düşüş görüldü” açıklaması bulunuyor.

Rapor aynı zamanda “Bütün bulgular, insanlarda beyin gelişiminin halen devam ettiği ergenlik döneminde düzenli olarak esrar kullanmanın nörotoksik etkileri olduğu iddiasını destekliyor” diyor.

Araştırma ekibinden Prof Terrie Moffitt, bu araştırmayla esrar kullanımının zararlarının daha kapsamlı bir şekilde anlaşılabileceği kanısında.

Moffitt, “Öyle bir araştırma ki, esrarın 18 yaşından büyükler için güvenli olduğundan eminim. Ancak 18’in altındakiler için riskli” dedi.

Psikiyatri uzmanı Robin Murray de, “Dundedin örneği dünya çapında en kapsamlı şekilde araştırılan topluluk ve bu yüzden veriler çok iyi. Tek bir araştırma hiç bir zaman ikna edici olmamalı, ama ben sonuçları ciddiye alıyorum” dedi.

Murray’e göre “Esrar kullananların eğitim hayatlarında daha az başarılı olduğuna dair bir sürü klinik rapor var. Bu kişilerin en nihayetinde tüm kabiliyetlerini kaybedeceği iddiası elbette sadece bir folklor. Ancak bu araştırma, esrarın neden bu tarz etkileri olduğuna dair açıklamalar sunuyor.”

BBC

775570cookie-checkEsrar IQ’nun düşmanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.