ETA: Ateşkes sürecek

İspanya’nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA, bugün yayımladığı bildiride, yaklaşık 6 ay önce ilan ettiği “kalıcı, genel ve doğruluğu teyit edilebilir ateşkesteki tutumunun yoğunlaşarak devam edeceğini” duyurdu.

Bask bölgesinde yayın yapan Gara ve Berria gazetelerinin internet sitelerinde yer alan ETA bildirisinde, genel anlamda, geçen 22 Mayıs’ta yapılan yerel seçimlerde Bask bölgesindeki ayrılıkçı sol grupların oluşturduğu “Bildu” ittifakının kazandığı başarıya atıfta bulunuldu. “Bask bölgesinde barışı inşa etmek için bir fırsat yakalandı” diyen ETA, çözüm için herkesi “diyaloğa ve müzakereye” çağırdı. ETA, Bask bölgesinin, “siyasi partilerin yasadışılaştırılmasına yönelik ideolojik ve siyasi savaşı kazandığını” iddia etti.

22 Mayıs’taki yerel seçimlerde büyük başarı elde eden ve 100’den fazla belediyede kazanan Bildu, San Sebastian gibi önemli bir kentin belediye başkanlığının yönetimini almıştı. Bildu’nun ilk başta, ETA’nın bir kolu olduğu gerekçesiyle Ulusal Mahkemenin kararıyla seçimlere katılması yasaklanmış daha sonra Anayasa Mahkemesi “yeterli delil” olmadığına kanaat getirerek, Bildu’nun seçimlere girmesine izin vermişti.

NTV video

1299260cookie-checkETA: Ateşkes sürecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.