ETA ile masaya oturmaya hazırlanılıyor

Referanduma katılım düşük olmasına karşın seçmenlerin yüzde 75’inin Katalonya’ya daha çok özeklik verilmesini desteklemesi üzerine, basının da İspanya’daki 17 özerk bölgenin tavrını sorgulandı. 

Katalonya, bu değişiklik sonucunda, en fazla yetkilere sahip özerk bölgelerinden biri haline gelecek.

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian’a göre, İspanya’nın sosyalist Başbakanı Jose Luiz Rodriguez Zapatero’nun zaferi olarak görülen bu referandum, kendisine Bask meselesini çözme yolunu da açmış görünüyor.

İspanya’da yayımlanan pekçok gazete, ismi açıklanmayan yetkililerden yaptıkları alıntı ile, Zapatero’nun, ayrılıkçı Bask örgütü ETA’yla doğrudan görüşmelere başlamaya hazırlandığını duyurdu. Bu karar, ETA’nın üç ay önce ilan ettiği “kalıcı ateşkesi” izliyor. Zapatero’nun da, Katalonya’daki sonucun konumunu güçlendireceğini düşündüğü belirtiliyor.

El Pais gazetesi Zapatero’nun, önümüzdeki iki hafta içinde ETA’yla görüşme masasına oturacaklarını ilan edeceğini yazdı.

Bu durum, ETA’nın siyasi kanadı olarak görülen yasaklı Batasuna partisinin, muhtemelen farklı isimle yeniden siyaset sahnesine dönmesi anlamına gelebilir.

Bunun yanında, referandum sonrası, Bask bölgesi ve Katalonya’nın ardından bağımsızlığına önem veren üçüncü en büyük bölge olan Galiçya’da da, yeni statünün temelleri üzerinde anlaşmaya varıldığı haberi geldi.

1130530cookie-checkETA ile masaya oturmaya hazırlanılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.