‘Çeteleşme baskı yasalarıyla giderilmez’

Bir süre önce gençler arasındaki silahlı çatışmaların gündeme oturmasıyla Tony Blair hükümeti bir dizi önlem almak için kolları sıvamıştı.


Day-Mer Gençlik Komisyonu’ndan “Basına ve Kamuoyuna” başlığıyla yapılan açıklama aynen şöyle:


“Son iki üç haftada Londra’da 4 gencin silahlı saldırı sonucu öldürülmesi İngiltere gündeminde uzun bir süre yer aldı. Olayların hemen ardından açıklama yapan Başbakan Tony Blair’in ve  hükümet yetkililerinin bu olayları yeni bir kültürmüş gibi yansıtmaları ve yoğunlukla yeni yasalar çıkartarak böyle sorunları aşılabilecekleri imajinı yaratmaları biz gençler tarafından şaskınlıkla karşılandı.


Çözüm olarak sunulan yeni yasalardan biri, 17 yaşında olan gençlerin mevcut yasalar üzerinden ceza görmemesini ortadan kaldırmayı hedefliyor. Böylece 17 yaşındaki gençlerin yaşının küçüklüğünün dikkate alınmaması yani bir yetişkin gibi ceza almasının sağlanması hükümet tarafından bir çözüm olarak sunuluyor. Biz Day-Mer’li gençler olarak çıkartılan yasalar yerine gençlerin kısıtlanan ve kesilen eğitsel ve sosyal fırsatlarının arttırılmasının daha etkili bir adım olacağını düşünüyoruz.


Çetelesme, silah kullanma, araba yarışı sonucu ölümler ve benzeri sorunlar sadece bizim toplumlarımızın değil Londra’nın yoksul semtlerinde yaşayan her gencin ortak sorunudur. Bu sorunların sadece Türk ve Kürt gençliğinin yaşadığı sorunlar olmadığı, Day-Mer Gençlik olarak her zaman altını çizdiğimiz önemli bir noktadır. Türk ve Kürt gençlerinin göçmen olmasından kaynaklanan sorunlarının yanısıra Londra’da yaşayan diğer toplumlarında yaşadıkları ortak sorunları mevcuttur. Güney Londra’da yaşanan ölümler bunun açık bir göstergesidir. Günümüzde harçların yükseltilmesi, işsizliğin yaygınlaşması, mahallelerdeki sosyal kulüplerin kapatılması, İngiltere’deki her bir gencin yaşadığı ortak sorunlardır.


UNICEF’in de son haftalarda çıkardığı araştırma raporu İngiltere’deki gençliğin durumunu açık bir şekilde göstermektedir. Hükümet bu rapordan kendine sorumluluk ve görev biçeceği yerde, çözümü gençleri cezaevlerine koymanın yollarını aramakta buluyor. Yirmi Bır ‘gelişmiş’ ülkenin gençlerinin durumunu ele alan araştırma raporunun sonucu İngiltere’deki yaşayan gençlerin en mutsuz gençler olduğunu gösteriyor. Bir çok alanda yapılan araştırmaya göre İngiltere’deki gençler hemen hemen bir çok alanda sonuncu olmuştur. Bu durumun yaşanan silahlı saldırıların gerçek nedenleriyle doğrudan bir  ilişkisinin olduğunu düşünüyoruz.


Günümüzde eğitime harcanan ödenekler kısıtlanıyor, ortaokullar kapatılıyor yerlerine zengin iş adamlarının sponsorluğunu yaptığı akademiler açılıyor, üniversite harçları yükseltiliyor. Gençlerin zamanlarını değerlendirdiği gençlik kulüpler kapatılıyor. Ladbrokes, William Hill gibi kumar alanları Türk ve İngiliz televizyonlarında  teşvik ediliyor. Sosyal alandaki bütün fırsatlar ya özelleştiriliyor ya da kapatılıyor. Hükümet kamu giderleri için para yok diye bangır bangır bağırırken, sermayenin çıkarlarına hizmet edecek savaşlara milyarlarca para harcamadan çekinmiyor.


Eğer hükümet gerçekten gençlerin geleceğini ve bizim güvenliğimizi düşünüyorsa bugün milyarlarca parayı savaşa değil, topluma, gençlik külüplerine en önemlisi de eğitime ayırmalıdır. Hackney Marshes gibi gençlerin spor yapma fırsatı bulduğu alanlar kapatılmamalı aksine buralara daha fazla yatırım yapılmalı, ESOL  gibi ücretsiz ingilizce öğrenim kurslarını kapatmak yerine bu kurslar daha da yaygınlaştırılmalı..


Sürekli belirttiğimiz gibi yaşadığımız  ortak sorunlar ve saldırılara yönelik, gençler olarak kısıtlanan fırsatları geri kazanabilmenin tek yolunun ortak mücadeleden geçtiğini bir kez daha yineliyoruz ve tüm gençleri çalışmalarımızda yer almaya davet ediyoruz.”

800080cookie-check‘Çeteleşme baskı yasalarıyla giderilmez’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.