“Çetelerden toplum da sorumlu”

1984’de Haringey ve Inner London Education Authority’de, bir gurup uzmanla, Türkçe Konuşanlariçin ilk eğitim konferanslarını düzenleyen ve bu konuda en kapsamlı çalışma sayılan “Turkish Speaking Communities & Education – No Delight” kitabının araştırmacı ve yazarı olan Mehmet Ali, “Çetelere İlk göz yuman Türkçe konuşan topluluk ‘temsilcileri’, ileri gelenleri, aileler, okullar, işletmeciler/işadamları, profesyoneller (özellikle hukukçular), politik guruplar (sağ ve sol), basın ve (Türkiye ve Kıbrıs) devlet temsilcileridir. Gelinen nokta tümünün toplu sorumluluğudur” dedi.

“Bu konuyu ilk kez, 25 yıl önce konferans, yazı ve konuşmalarımda açıkça gündeme getirdiğim zaman, Türkçe konuşan toplum kesimlerinden, ‘Neden kirli çamaşırlarımızı ortalıklara saçıyorsun?’ suçlamalarına ve tacizlerine uğratılmıştım” diyen Eğitim Uzmanı Mehmet Ali şöyle devam etti:

“Okuldaki başarısızlıkların, ırkçılığa maaruz kalmanın, saldırılara karşı gençlerin kendilerini koruma arayışlarına çözüm gerektiğini, positif rol-model boşluğunu mafya tiplerin doldurmaya başladığını, bıçak ve silahların TK arasında olağanlığını ve ekonomik eksiklikleri vurgulamam hoş karşılanmamış, özellikle resmi kesimler ve toplum ‘liderleri’, onları ‘utandırdığım’ için beni dışlamaya koyulmuştu.”

Mehmet Ali, “Buyurun, lafa devam edin! Sayın Milletvekili David Lammy o zamanlar herhalde kısa pantolunuyla okul bahçesinde koşuşturuyordu! Lafın ötesine gitmek isteyenler ise kitabımı, özellikle son bölümünü inceleyip, gerçekleştirme girişimlerini araştırsınlar” diye konuştu.

“İntiharlar, intiharlara teşebbüsler ve kendi bedenini kesenler konusunu ilk kez, 1984’de Haringey’deki konferansda gündeme getirmiştim” diyen Mehmet Ali o günleri şöyle anlattı:

“Katılımcılar arasında ağlayanlar oldu, bazıları bizim toplumumuzda ‘böyle şeyler olamaz!’ inkarlarıyla itiraz etmiş, bazıları da ‘Türklüğün adını karalıyorum’ diye öfkelenmişti. Yine ben haklıydım, haklı olmak istemediğim halde! Ve zaman sürecinde kötüleşen bir durumla karşı karşıyayız. Gençlere, çocuklara sevgi ve saygıyla yanaşmayı öğrensek… hayatlarımızı onların güzel insanlar olmasına adaşak! Ben kendimi ona adadım, başka bir yol seçmiyorum… ve uzun bir yol…”

840850cookie-check“Çetelerden toplum da sorumlu”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.