Etiyopya’da 450 muhalif hapiste

Etiyopya’da dört muhalefet partisinin, Reuters ajansına verdiği belgelerde, mahkum edilen muhaliflerin isimleri, tutuklandıkları tarihler ve hangi cezaevlerinde tutulduklarıyla ilgili bilginin yer aldığı bildirildi.

Tüm Etiyopya Birliği Örgütü partisi, son 1 yılda 7 üyesinin siyasi amaçlı cinayete kurban gittiğini savunurken, Demokrasi ve Adalet İçin Birlik Partisi’nin başkan yardımcısı Gizachew Shiferaw, üyelerinin cezaevlerine koyulmasıyla ilgili olarak, “Bu iktidar partisinin stratejisi haline geldi. Etiyopya tek partili bir ülke” yorumunu yaptı.
Reuters’a isim listesi veren diğer iki partinin, ittifak kurma izni verilmeyen Oromo Halk Meclisi ve Oromo Federal Demokratik Hareketi olduğu belirtildi.

Ajansa gösterilen fotoğraflarda da, muhalefetin, bölge büroları olduğunu söylediği, küçük kentlerde tahrip edilen binaların görüntülerinin yer aldığı kaydedildi.

Öte yandan Etiyopya hükümetine bağlı enformasyon dairesinin başkanı Bereket Simon, ülkede hiç kimsenin, siyasi faaliyetinden dolayı mahkum edilmediğini ya da öldürülmediğini ifade ederek, muhalefetin elindeki listenin daha kapsamlı bir biçimde inceleneceğini söyledi.

Bereket, yapılan ilk soruşturmanın, bu kişilerin, gerçekten suç işlediklerini gösterdiğini belirterek, “Suçluları, muhalefet üyesi olmaları nedeniyle salıveremeyiz” dedi. Bereket ayrıca, muhalefetin, 2010 yılındaki seçimleri kazanma şansı olmadığını fark etmesi üzerine seçim sürecini gözden düşürmeye çalıştığını savundu.
Etiyopya’da bu hafta Başbakan Meles Zenavi ve üç muhalefet partisi, seçimler için bir dizi yönetmelik konusunda anlaşmaya varmıştı.

Birçok analist, ülkede iktidardaki Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi’nin 2010 yılındaki genel seçimleri kolaylıkla kazanacağını düşünüyor.

Etiyopya’da 2005 yılında muhalefetin hükümetin seçimlere hile karıştırdığı iddia etmesi üzerine yapılan protesto gösterilerinde polis ve askerler, yaklaşık 200 göstericiyi öldürmüştü.
Başbakan Meles Zenavi, liderliğindeki isyancı grubun komünist rejimi devirdiği 1991 yılında iktidara gelmişti.

1223080cookie-checkEtiyopya’da 450 muhalif hapiste

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.