ÇETKODER’den su uyarısı

ÇETKODER 22 Mart Dünya Su günü nedeniyle yurt geneli yapılacak olan çalışma ve etkinliklerine şimdiden başladı. ÇETKODER suyun hor kullanılmasını, kirletilmesini, su kaynaklarının yok edilmesine seyirci kalınamayacağının altını çizerek, bu yıl daha farklı bir çalışma sergileyeceklerini açıkladı.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, dünyanın su sorununun giderek arttığına dikkat çekerek, ülkemizde son günlerde meydana gelen yağışların bizleri aldatmamasına dikkat çekerek, yaz aylarının oldukça sıcak ve kurak geçeceğini belirtip suyun israf edilmemesi ve hor kullanılmaması için çalışma başlattıklarını söyledi.

BİLİNÇSİZ KULLANIM YAŞAMI YOK EDİYOR

Göktaş, “Bilinçsiz ve hoyratça kirletilen ve yok edilen su kaynakları nedeniyle kısa vade sonra büyük bir su sorunu yaşayacağız. Küresel ısınma nedeniyle bilim adamlarının son yıllarda hazırladıkları raporlar oldukça ürkütücüdür. Bu raporlara göre Küresel ısınma yüzünden yüz milyonlarca kişi dünyada açlık ve susuzluktan ölecek. Seller ise evleri yutacak. Bitki türlerinin ise yarısı yok olacak. 2050 yılına kadar Avrupa da küçük buzullar yok olacak. Büyükleri de önemli ölçüde küçülecek. 2100 de Avrupa’daki bitki türlerinin yarısının nesli tükenmiş olacak. Doğal yaşamları yok alan kutup ayılarının nesli tükenecek. Bu Avrupa açısından böyle… Oysa bu mesele tüm dünya ülkelerini ilgilendiriyor. Yani hepimizi ilgilendiriyor” dedi.

KUŞ CENNETLERİ ‘CEHENNEME’ Mİ DÖNÜYOR?

Göktaş, “Bizim ülkemize baktığınızda yaşadığımız gerçekler ortada. Yeşili ve bitki örtüsünü hızla talan ediyor, yok ediyoruz. Betonlaşma ve çarpık yapılaşma her alanda var. Kıyıda, dağda, ovada her yerde inşaat var, betonlaşma var. Eğe bölgesinde Meles, Bakırçay, Büyük ve Küçük Menderes deltalarında geçtiğimiz yıllar yaşadığımız kuraklıkları unutmayalım. Geçtiğimiz yıl bu bölgelere gelen 65 bin civarındaki kuş sayısı 40 bin civarına düşmüştü. Sıcaklar arttıkça, bilinçsiz tüketilen sular nedeniyle, kuraklık ve bitki örtüsünün yok edilmesi vesilesiyle bu sayı daha da düşecektir. Mersin’de kuş cenneti olarak bilinen ve Silifke ilçesi yakınındaki doğal koruma alını olarak belirtilen yere de eskisi gibi kuşlar gelmez oldu. Göksu deltası büyük sıkıntı içinde… Bilinçsiz ve hor kullanım yurdun her yerinde sazlıklar kuruyor. İzmir Kuş cennetinde de aynı olaylar yaşanıyor. Çoğu yerde deltaları besleyen derelerden su gelmez oldu. Göç nedeniyle gelen kuşların artan sıcaklık ve kuraklık yüzünden göç etmemeleri ve kendilerine başka yer aramamaları da ilginçtir. Ege de ve Akdeniz’in her tarafında geçtiğimiz yıllar kuraklık baş göstermişti, unutmayalım” dedi.

SADECE KONYA’DA 30 BİN KAÇAK KUYU VAR!

Götaş, bilinçsiz sulama ve kaçak kullanım yüzünden su kaynaklarının zarar gördüğüne dikkat çekerek, “Konya’da tarımsal sulama yüzünden birçok sulak alanın kuruduğunu, yer altı su seviyesinin son 20 yılda 20 metreden fazla düştüğü hepimiz biliyoruz. Sadece Konya’da geçen yıl itibari ile 30 bine yakın kaçak kuyu bulunuyor. Bilinçsiz kullanım yüzünden su seviyesinin düşmesinden dolayı yer altında kirlenme ve tuzlanma riskinin ortaya çıktığı da gerçek. Suyu akıllı kullanmaz isek kuraklık pek yakında yurdumuzun her tarafında kapımızı çalacak. Ve sonucu da felaket olacak. Bizi ise ülke olarak 2020 yılına kadar büyük sıkıntılar bekliyor” dedi.
Göktaş, gençler başta olmak üzere tüm topluma sağlıklı bir dünya ve yaşam için temiz suyun öneminin öğretilmesi gerektiğine değinerek, ilgili bakanlıkların ve sivil toplum kuruluşlarının el ele vererek eğitim çalışmaları yapması gerektiğini söyledi.

Çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi için: [email protected]

1500930cookie-checkÇETKODER’den su uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.