ETUCE Rumları çıldırttı: KKTC’nin dolaylı tanınması anlamına geliyor

OELMEK, toplantıya, sadece ara bölgede yapılması durumunda katılacağını açıklarken, Antigoni Papadopulu’nun, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Eğitimden Sorumlu Komiser Andrulla Vasiliu ve Sosyal Hizmetler Komiseri Lazlo Antor’a gönderdiği mektuplarla toplantının derhal iptaline ilişkin müdahalelerde bulunmalarını istediği öğrenildi.

EDEK AP üyesi Sofoklis Sofokleus’un açıklamasında, söz konusu toplantının Kıbrıs’ın Kuzeyindeki topraklarda yapılmasıyla, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlal edildiğini ve Kuzeydeki rejimin dolaylı yoldan tanınmasını teşkil ettiğini kaydettiği belirtildi. Ayrıca, toplantıya katılacakların ‘Ercan’ havalimanını kullanacaklarını ve bu durumun EUROCONTROL ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün anlaşmalarını ihlal ettiğini savunan Sofokleus, korkularının nedenini özetledi.

Simerini gazetesi Kiryakos Penintaeks “İkinci yasadışı çaba” başlıklı yazısında Avrupa Eğitim toplantısının bir Kıbrıslı Rum’a ait olan Salamis Bay Conti otelde yapılacağını kaydederek, “European Trade Union Committee for Education (ETUCE) tarafından geçtiğimiz Eylül ayındaki başarısız çabanın ardından ikinci kez yeni bir tahrikte bulunuluyor” dedi.

İlk toplantının, Dışişleri Bakanlığı’nın ve eğitim kuruluşlarının ETUCE’ye yönelik eylemleri nedeniyle iptal edildiğini anımsatan Penintaeks şunları söyledi: “ Bu kez, ETUCE, bizzat kendisinin duyurduğu üzere, 17-18 Mayıs tarihlerinde toplantıyı gerçekleştirecek. OELMEK (Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası), POED (Öğretmenler Sendikası) ve OLTEK’in (Kıbrıs Teknik Eğitim Kuruluşu) bulunduğu eğitim kuruluşları Avrupa Birliği’nin üye devletleri tarafından katılım için davet aldılar. ETUCE davetlerde, ‘Peace education in schools’ konulu toplantının hedefinin, adada barışın sağlanması olduğunu belirtiyor.

“POED KARAR VERMEDİ”

ETUCE’nin faaliyeti, özgür bölgelerde özellikle eğitim kuruluşları, AP üyeleri ve öğrenci birlikleri tarafından sert tepkilere neden oldu. POED Başkanı Filios Filaktu’nun dün ‘Simerini’ gazetesine açıkladığı üzere, POED’in toplantıya katılıp katılmayacağına ilişkin henüz karar vermediğini belirtti. Filaktu, ‘liderliğimiz toplantıya katılımımızın artılarını ve eksilerini inceliyor. Ancak, Kıbrıs Cumhuriyetine zarar verecek bir şey yapmamız söz konusu değildir’ dedi.

“SADECE ARA BÖLGEDE YAPILIRSA KATILIRIZ”

OELMEK, toplantıya, sadece ara bölgede yapılması durumunda katılacağını açıkladı. OELMEK Başkanı Dimitris Talyadoros gazetemize, ‘yerin değiştirilmesi mümkün değilse, iptal edilsin’ diyerek şunları kaydetti: ‘Toplantının 1974 yılında Türkler tarafından bombalanan ve bir Kıbrıslı Rum’a ait olan bir yerde gerçekleştirilmesinin kışkırtıcı olduğunu düşünüyoruz’.

ANTİGONİ PAPADOPULU: ‘İPTAL EDİLSİN’

Antigoni Papadopulu, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barosso, Eğitimden Sorumlu Komiser Andrulla Vasiliu ve Sosyal Hizmetler Komiseri Lazlo Antor’a gönderdiği mektuplarla toplantının derhal iptaline ilişkin müdahalelerde bulunmalarını istiyor. AP üyesi mektubunda şunları belirtiyor: ‘Kuzey Kıbrıs’taki öğretmen sendikaları, özerk bir şekilde ve ETUCE’de herhangi bir siyasi statüye sahip olmadan katılsalar bile, böyle bir toplantının, Kıbrıs Cumhuriyeti tam bir denetim yapamazken, tamamıyla Kuzey Kıbrıs tarafından denetlenen ve Avrupa Mevzuatını geçici olarak askıya alan işgal altındaki bir bölgede düzenlenmesine izin verilmesi, ciddi soruları gündeme getiriyor!’
AP üyesi, toplantının iptal edilmesinin mümkün olmaması halinde, en azından ara bölgede gerçekleştirilmesi için çaba sarfedilebileceğini belirtti.

“KUZEYDEKİ REJİMİN DOLAYLI TANINMASI ANLAMINA GELİYOR”

EDEK AP üyesi Sofoklis Sofokleus yazılı açıklamasında, uluslararası bir toplantının KKTC’de yapılmaması için Avrupa Komsiyonu’nun arabaluculuğunu istiyor. EDEK AP üyesi, Komisyon’a yönelik açıklamasında, söz konusu toplantının Kıbrıs’ın Kuzeyindeki topraklarda yapılmasıyla, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlal edildiğini ve Kuzeydeki rejimin dolaylı yoldan tanınmasını teşkil ettiğini ifade ediyor. Ayrıca, toplantıya katılacakların ‘Ercan’ havalimanını kullanacaklarını ve bu durumun EUROCONTROL ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün anlaşmalarını ihlal ettiğini belirtiyor.”

1549460cookie-checkETUCE Rumları çıldırttı: KKTC’nin dolaylı tanınması anlamına geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.