“Euro krizi sürüyor”

Yazar şu yorumu yaptı:

“Geçen yılın son üç aylık döneminde, Euro bölgesinde toplam hasıla, kriz öncesindeki zirve noktasından yüzde üç daha düşük. Aynı dönemde İtalya’nın gayri safi yurt içi hasılası 2000’lerdeki düzeyde. İspanya’nın gayri safi yurt için hasılası kriz öncesi dönemin yüzde 7,6 altında. Bu ülkede işsizlik yüzde 26’ya ulaştı. İrlanda dışında krizin vurduğu tüm ülkelerde ekonomi yıllardır düşüşte. İrlanda ekonomisi durgun. Almanya’nın gayri safi yurt içi hasılası ise kriz öncesindeki zirve noktasından sadece yüzde 1,4 daha fazla. Mal sattığı pazarlardaki ekonomik gerileme nedeniyle Almanya’nın ihracatı da zayıfladı.”

Times gazetesi de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın Yunanistan ziyaretinde “İlk savaşı kazandık. Euro bölgesi artık krizde değil. Bundan sonraki aşama büyüme ve istihdamı sağlamak yeni fedakarlıklarda bulunmak değil” dediğini aktardı.

Financial Times yazarı Tobias Buck da İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un bugün parlamentoda yapacağı yıllık konuşmasında halkı ekonominin düzlüğe çıkmaya başladığına ikna etmeye çalışacağını belirtiyor.

Yazıda özetle şöyle denildi:

“Başbakan ekonominin durumunun iyi olmasa bile toparlanma işaretlerinin görülmeye başlandığını, bütçe açığının azaldığını, bankaların temizlendiğini, ihracatın artmaya başladığını ve yatırımcı güveninin geri döndüğünü söyleyecek.”

Yazar, her dört kişiden birinin işsiz olduğu ülkede Rajoy’un halkın ikna etmesinin kolay olmayacağını, yolsuzluk iddialarının Başbakan’ın işini daha da zorlaştırdığını belirtti.

İktidardaki Halk Partisi’nde yakın bir zamana kadar aralarında Rajoy’un da bulunduğu kimi parti ileri gelenlerine kayıt dışı binlerce Euro ödeme yapıldığı öne sürüldü.

846770cookie-check“Euro krizi sürüyor”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.