‘Ev almak için iyi bir zaman’

Çiçek, küresel finans krizinin etkilediği emlak sektörünü gazetemize değerlendirdi. “410 High Street Tottenham N17 9JB” adresindeki yeni ofisinde görüştüğümüz Çiçek sorularımızı şöyle yanıtladı:


– Faizlerin düşmesini bankalar ‘mortgage’ aylık ödemelerine de yansıttı mı?
– Kısmen yansıttı. Sabit (fixed) olmayan ‘mortgage’ler, bir diğer anlatımla Merkez Bankası oranlarına göre artıp azalanlar düştü. Ne yazık ki faizlerdeki düşüş yeni ‘mortgage’ taleplerine yansımadı.


– Yeni ‘mortgage’ bulmada geçmişe göre bazı zorluklar yaşanıyor mu?
– Bankalar risk oranını azaltmak için ev kredisi verirken istedikleri peşinat oranını artırdılar. Eskiden yüzde 5 ya da 10 peşinatla çok kolay ‘mortgage’ bulunurken şimdi oldukca zor ve istenilen faiz oranları oldukca yüksek. Daha çok yüzde 15 ve 20 peşinat ile uygun faizli ‘mortgage’ bulmak olası. Peşinat oranı arttıkca faiz oranları da düşüyor.


– Yeni ‘mortgage’lerde bankalar tarafından istenilen belgelerde bir artış var mı?
– Belgelerde artık daha titiz davranılıyor. Özellikle ‘self sertification’ yani beyana dayalı gelir statüsünde inandırıcı görmedikleri zaman yeni belgeler istermeye başlandı. Tabii burada ‘mortgage’ isteyen şahıs kadar ‘mortgage’ bulan şirketin bankalar karşısındaki kredibilitesi de önemli.


– Sizin işlerinizde de geçen yıla göre ‘mortgage’ talebinde bir düşüş gözlediniz mi?
– Krizi en çok Mayıs-Ekim arasında hissettik. Ev fiyatlarındaki düşmenin yanısıra Kasım’da faizlerin de düşmesiyle ‘mortgage’e bir talep artışı oldu. Yeteri kadar depoziti olanlara “Ev almak için iyi bir zaman, bu fırsatı kaçırmayın”  denilebilir. Ayrıca geçen yıl bu zamanlar evlerde piyasa fiyatı ve pazarlık yapılan rakam arasında yüzde 1-2 gibi fark olurken şimdi bu oran yüzde 10-12’ye çıktı.


– ‘Mortgage’ bulmak için ne yapmalı?
– Uzman şirketlere başvurulmalı. Hatta ev bulmadan önce ‘mortgage’ bulunursa pazarlıkta eliniz güçlenir. Satıcılar bir an önce evlerini satıp nakite çevirmek isteyecektir.


– ‘Mortgage’ istenen belgeler nelerdir?
– ‘Mortgage’ alacak şahsın pasaport, ehliyet gibi kimliği, Adresin kanıtlayan bir fatura ve banka hesap ayrıntısı yeterli. Ayrıca okurlarınız www.yusufcicek.com adresini ziyaret ederek emlak, finans ve sigorta konusunda merak ettikleri her türlü bilgiye ulaşabilirler. Ayrıca [email protected]’a da sorabilir ya da 0844 826 2858’iücretsiz danışma için arayabilirler.

818570cookie-check‘Ev almak için iyi bir zaman’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.