Şevardnadze son yolculuğuna uğurlandı

Hafta başında yaşamını yitiren Gürcistan’ın eski cumhurbaşkanı Eduard Şevardnadze, düzenlenen devlet töreninin ardından toprağa verildi.

Şevardnadze için önce Tiflis’in en büyük kilisesi “Kutsal Üçlü Sameba” katedralinde halka açık tören düzenlendi.

Sabah saatlerinden itibaren kiliseye akın eden vatandaşlar, papazların duaları eşliğinde, etrafında milli giysili askerlerin nöbet tuttuğu naaşın önünde saygı duruşunda bulundu ve mum yaktı.

Halka açık törenin ardından, yine aynı mekanda düzenlenen devlet töreninde hazır bulunan Şevardnadze’nin aile bireyleri, taziyeleri kabul etti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, Başbakan İrakli Garibaşvili, Meclis Başkanı David Usupaşvili, bakanlar ve üst düzey devlet yetkililerinin hazır bulundukları törende, yurtdışından da çok sayıda davetli katıldı.

Eski ABD Dışişleri Bakanı James Baker, eski Almanya Dışişleri Bakanı Hans-Dietrich Genscher, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Esedov, Ermenistan Meclis Başkanı Galust Saakyan ve farklı ülkelerden üst düzey yetkililerin katıldığı törende Türkiye’yi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik temsil etti.

Beraberindeki heyetle, Şevardnadze’nin ailesine ve yakınlarına taziye dileklerini sunan Çelik, burada açılan taziye defterine de yazdı.

Kilisede düzenlenen tören sonrasında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Çelik, Şevardnadze’nin gerek Sovyetler Birliği gerek Avrupa Birliği açısından önemli bir dönemde önemli görevler ifa etmiş siyaset ve devlet adamı olduğunu söyledi.

Şevardnadze’nin, komunizmin tarihin derinliklerine gömülmesi, iki Almanya’nın birleşmesi ve bölgede dostluğun pekişmesi açısından önemli bir çizgisi olduğunu ifade eden Çelik, törende iştirak ederek hem devlet büyüklerinin hem de Türk halkının taziye dileklerini Gürcü yetkililere ve Gürcü halkına ilettiklerini kaydetti.

Törenin ardından askerlerin omuzunda, papazların dualarıyla kiliseden çıkarılan Şevardnadze’nin naaşı, vasiyeti üzerine yaşadığı konuta götürüldü ve konutun bahçesinde, daha önce vefat eden eşinin yanında toprağa verildi.

-Eduard Şevardnadze

1928 yılında Gürcistan’ın Lanchkuti bölgesi Mamati köyünde bir öğretmen ailesinde doğan Şevardnadze, 1972-1985 yıllarında Gürcistan Komünist Partisi Genel Sekreteri, 1985-90 yıllarında Sovyetler Birliği (SSCB) Dışişleri Bakanlığı ve Merkezi Komite üyeliği görevlerinde bulundu.

1990 yılında görevinden ve partisinden istifa eden Şevardnadze, SSCB Başkanı Mikhail Gorbaçov’un davetiyle yeniden Dışişleri Bakanlığı görevini kabul etti ancak SSCB’nin dağılmasıyla bu görevi kısa sürdü.

Daha sonra Moskova’dan ülkesine dönen Şevardnadze, ilk cumhurbaşkanı Zviad Gamsahurdia’nın devrilmesinde ve ülkedeki iç savaşın bitirilmesinde önemli rol oynadı.

1992-1995 yıllarında Gürcistan Meclis Başkanlığı görevini yürüten Şevardnadze, 1995’te cumhurbaşkanı seçildi. 2000 yılında yapılan seçimlerde ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen Şevardnadze, Mihail Saakaşvili önderliğindeki muhalif güçlerin baskısıyla istifa etmek zorunda kaldı.

Bu habere puan verin
En yüksek puan alan haberlerDüşükYüksek

6 kullanıcıdan 4.5 puan.

1424080cookie-checkŞevardnadze son yolculuğuna uğurlandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.