Everest fatihi öldü

Şerpa halkından olan rehberi Tenzing Norgay ile ilk kez Everest’i fetheden Hillary’nin öldüğünü, Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark açıkladı. Clark, “Efsanevi dağcı, maceracı ve hayırsever Hillary, bugüne dek yaşayan dünyadaki en tanınmış Yeni Zelandalı” dedi.

NEPAL’DEN ONUR NİŞANI

Edmund Hillary ve Norgay, Everest’e ilk olarak 29 Mayıs 1953 tarihinde çıkmıştı. Nepalli şerpalar, Everest’te çıkan ilk dağcı olan Sir Edmund Hillary’nin ölümünden sonra manastırlarda ünlü dağcı için törenler düzenliyor. Hillary, Everest’e çıktıktan sonraki yaşamının büyük bölümünü hastane ve okul yapımı gibi projelerde Şerpalar’a yardım ederek geçirmişti. Çocuklara burs bulan Hillary, hastane ve okullar yapmıştı. Nepal hükümeti, 2003’te Hillary’ye bölge halkına yaptığı hizmetlerden dolayı onur vatandaşlığı vermişti.

ŞERPALAR KİMDİR?

Şerpa, Nepal’in dağlık bölgesinde yaşayan bir etnik grubun adı. Şerpalar, son 500 yıl içinde Doğu Tibet’ten Nepal’e göç etti. Şerpa sözü, Tibet dilinde doğu anlamına gelen “şer” ve halk-insan anlamına gelen “pa” ekinden oluşuyor. Kadın Şerpalara “Şerpani” deniliyor. Şerpa terimi aynı zamanda, erkek olan ve dağ rehberliği yapan yerel halkı tanımlamak için kullanılıyor.

1164760cookie-checkEverest fatihi öldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.