‘Evlenip İngiltere’ye gelme yaşı 21’e çıktı’

Birnberg Peirce Avukatlık Bürosu avukatlarından İrfan Cangatin, İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın göçmenlere yönelik yeni ‘baskı yasası’nı eleştirdi. Çangatin, “Hükümetin oldu bittiye getirdiği yeni bir baskı yasasıdır. İngiliz vatandaşlarıyla göçmenler arasında ayrımcılık yapan bir uygulamadır. Yasalar herkes için eşit olması gerekirken İngiliz vatandaşı olmayanlara karşı ‘eşitlik ilkesi’ni ihlal eden, özünde insan haklarına karşı olan bir düzenlemedir” dedi.


Çangatin yeni yasa hakkında şu bilgiyi verdi:


“Yeni yasa ile İngiltere’ye gelmede evlilik anında ya da İngiltere’ye gelme anında yaş sınırı yükseltildi. Böylece hem İngiltere’de oturumu olan bir insan için ya da gelmek isteyen için 21 yaş zorunluluğu getirildi. Bu yaştan küçüklere oturum izni verilmeyecek… Bu etnik azınlıklara yönelik ırkçı bir uygulamadır. İngilizler 18 yaşında evlenebiliyorlar… Eğer yabancısıysanız ya da evlenen çiftlerden birisinin göçmenlik sorunu varsa bu yasaya tabii olunacak. Garip bir şekilde evlenen çiftlerden birisinin göçmen olma durumunda her ikisinin de 21 yaş üstü olma şartı aranacak…”


“AİHM REDDEDER AMA…”


Yeni “Ayrımcı yasa”nın 27 Kasım’dan itibaren uygulanmaya başlandığını belirten Çangatin, sivil toplum örgütlerinden tepki olup olmadığına ilişkin sorumuzu da şöyle yanıtladı:


“Ne yazık ki İngiltere’de bu tür tepkiler olmuyor. Hükümet ‘Consultation Paper’ denilen bir uygulamayla uzmanlara yeni tasarıyı danışıyor. İlgili kurum ve kuruluşlar karşı görüş bildiriyor. Söz konusu kurumların ‘Eşitlikçi olmayan uygulama, göçmenlerle aramızı bozar’ ya da ‘Yabancı kökenlilere karşı bir uygulamadır’ gibi görüş bildirilmesine karşın hükümetin bildiğine gittiğini ve sonuçta tasarıyı yasalaştırdığını söyleyebilirim…”


Çangatin, “Büyük bir olasılıkla insan haklarının ihlali diye, 18-19 yaşındaki bir İngiliz vatandaşının nişanlısı için Türkiye’den vize başvurusunda bulunması ret olunduğunda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduğunda yüzde 90 kazanacaktır… Ne yazık ki bütün bu süreç de 5-6 sene sürecektir. Bu zamanda hükümet de bildiğini okumuş olacaktır…” dedi.


_________KUTU _________



Evlilik işlemleri


İngiltere vatandaşlığı veya İngiltere’de sürekli oturum izni olan kişilerin eşleri ve çocukları için yapabilecekleri başvuru türüdür. Genel olarak İngiltere’de yaşayan eşin maddi durumunuzun yeterli olması ve evlilik ilişkisinin inandırıcı olması gereklidir. Evlilik vizesi iki yıllık geçici oturum izni olarak verilir. İki yıl bittiğinde ise İngiltere İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulunarak sürekli oturum vizesi istenir.


İngiltere’nin Türkiye’deki temsilciliğinin “http://ukinturkey.fco.gov.uk/tr” adresindeki resmi internet sayfasında evlilik vizesi için gereken belgeler ve işlemler şöyle:


Türk ve İngiliz resmi makamları tarafından istenilen evlilik işlemleri için gerekli resmi evraklar. 


1. Türkiye’de evlenmek isteyen İngiliz vatandaşları (ya da oturumu olanlar) Birleşik Krallık’ta ikamet ettikleri bölgedeki nüfus dairesinden (evlenmeye engel gösterilmediğine dair belge) Certificate of Non Impediment almalıdır. Bu belgeyi almak üç hafta veya 21 gün sürer. Bu belgenin Türkçe’ye tercüme edilmesi ve medeni durum ile ilgili yeminli beyanda bulunulması istenir. Bununla beraber aşağıdaki belgeler de tamamlanmalı:


·İngiliz Pasaportunuz
·Nişanlınızın kimliği veya pasaportu
·Anne ve babanızın adlarını gösteren doğum sertifikanız (FullL birth certificate)
·Boşanmış veya eşi vefat eden kişiler için kesinleşmiş boşanma kararı  veya ölüm sertifikası.


2. İngiltere’nin Türkiye’deki konsolosluklarına başvuruda bulunmadan önce Türkiye’de en az 21 gün ikamet etmek gerekir. Belgelerle başvuruda bulunduktan sonra “Evlilik İlanı” 21 gün Konsolosluk Bölümündeki ilan panosunda askıya alınır. Yirmiikinci gün tekrar Konsolosluk Bölümüne gelerek evlenmenize engel gösterilmediğine dair Türkçe belgeleri almak için başvuruda bulunmak gerekir.


3. Konsolosluğun verdiği belge evlendirme memurluğuna verilmeden önce Ankara’daki Dışişleri Bakanlığı veya İstanbul, İzmir, Antalya’daki Valiliklerde tasdik ettirilmeli.


4. Türkiye’deki Ana Çocuk Sağlık Ocaklarından alınan sağlık raporu evlendirme memurluğu tarafından istenmektedir. Birleşik Krallık’dan alınan sağlık raporları geçerli değildir. Bu konuda ayrıntılı bilgi evlendirme memurluklarınca verilir.


 

818360cookie-check‘Evlenip İngiltere’ye gelme yaşı 21’e çıktı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.