Evlenirse eşiyle kalabilecek mi?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, canlı yayında NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’ın sorularını yanıtladı.

Sadullah Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisinde dinleme cihazı bulunmasıyla ilgili değerlendirmerde bulundu.

Ergin, şöyle konuştu: “Başka ülkelerde de yaşanıyor. Her ülkenin belli miktarda bunu yaşadığını düşünüyoruz. Bunlarla mücadele başladı. ‘Bunları bitirdik’ deme imkanı yok, azaltmaya çalışıyoruz. Başbakanlık idari soruşturma yürütüyor. Hem idari, hem adli soruşturma yürütülüyor. 2001 yılında AK Parti Hatay İl Başkanlığı’nda yaptığım bir mülakat dinlenmişti.

İdari ve adli soruşturma sonucu çıkacak tabloya bakacağız. Ciddiyetle üzerine gidilmesi gerekiyor. Vatandaşlar da ben de dinlemeler konusunda endişe duyarım.”

‘BASINDA SENARYOLAR YAZILDI’

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili basına yönelik eleştirilerde bulunan Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her insanın vücudunda belli toksik madde var. Önemli olan normal değerlerde olup olmadığı, ölüm ile bunun bir bağı olup olmadığıdır. Herkeste bu toksik maddeler var. Bilimsel rapordan önce basında senaryolar yazıldı. Savcılık, güçlü deliller varsa yargıya götürecek ya da takipsizlik kararı verecektir.”

‘İŞKENCE SUÇLARINDA ZAMANAŞIMI KALKACAK’

4. Yargı Paketi’yle ilgili önemli ayrıntılar veren Ergin, “İşkence suçlarında zamanaşımı kalkacak. Soruşturma ve kovuşturmada tutukluluk halinin devamı kararı için tutukluyla da görüşülecek” dedi.

CİNSEL SUÇLARIN CEZASI ARTIYOR

Adalet Bakanı Ergin, cinsel suçlarda cezaların artırılacağını açıkladı.

Ergin, “Cinsel taciz ve cinsel saldırılarda müeyyidelerin artırılması konusunda çalışmamız var. Koruyucu aileler de düzenlemeye girecek. Özellikle küçük çocukların cinsel istismarı konusunda kapsamı biraz daha genişletiyoruz. Aile içinde olan hısımlarını da katarak belki koruyucu ailelerinin istismar girişimlerini de istismar haline getiren çalışmalarımız var” diye konuştu.

Ergin, şunları söyledi:
“Bu tip fiilere maruz kalanlar Adli Tıp’a gönderilip ‘beden ve ruh sağlığı bozulmuştur ya da bozulmamıştır’ şeklinde raporu alınmayacaktır. 15-18 yaş grubunda cinsel istismar suçları kamu davası kapsamında girecek. Savcılık haber alır alır almaz kamu davası açacak. Mağdur ya da mağdure şikayetçi olmasa dahi olay olmuşsa ceza verilebilecek.”

‘İMRALI’NIN SİNCAN’DAN FARKI YOK’

Bakan Ergin, terör sorununu çözmek için devletin gerekli enstrümanları kullanacağını ifade etti.

İmralı’daki şartların diğer cezaevlerindeki şartlarla aynı olduğuna dikkat çeken Ergin, “Ankara Sincan Cezaevi’nde ne oluyorsa İmralı’da da o oluyor. Aileyle görüşme oluyor ama avukatlarla görüşmeler yok” diye konuştu.

‘EVLENİRSE NE OLACAK?’

Bakan Ergin, “Yeni getirilen mahkumlara eş hakkı uygulamasından Öcalan da yararlanacak mı?” sorusuna ise net bir yanıt vermedi.

Ergin, “Evli olan, iyi halli hükümlüler bundan istifade edecek. Buna uyan eder, uymayan istifade etmez” dedi.

‘İŞKENCEDE ZAMANAŞIMI OLMAYACAK’

İşkence vakalarında zamanaşımını kaldıracaklarını dile getiren Ergin, şöyle konuştu: “İdari ve askeri yargıda açılan davalarda ıslah müessesini getiriyoruz. İşkencede zamanaşımının oluşmayacağına dair genel bir düzenleme olacak. Tutuklu dosyalarında her 30 günde bir hakim dosyayı gözden geçirip ‘tutukluluk gerekli midir, değil midir’ demek zorundadır. Bu çalışmayı yaparken tutukluyla da görüşülmesi şartı getiriyoruz.”

Ergin, vicdani ret konusunun ise profesyonel askerlik uygulamaları belli bir düzeye geldikten sonra gündeme gelebileceğini belirterek, “Bu pakette yok” dedi.

700 ‘TARAFSIZ HÜKÜMLÜ’

Cezaevlerinde bazı mahkumların örgütten bağımsız bir şekilde tutulabilmek için başvuru yaptığını dile getiren Ergin, “700’e yakın kişi kendini izole ederek farklı statüde bulunuyor. Kendilerini ‘tarafsız hükümlü’ olarak farklı mekanlarda tutuyoruz. Bu, kendi talebiyle oluyor” diye konuştu.

ODTÜ’DEKİ OLAYLAR

ODTÜ’deki olaylara da değinen Ergin, “İfade özgürlüğünün sonuna kadar mücadelesini veririm. İfade özgürlüğü diyerek kimse şiddeti savunmasın. Ne olur bu konuda hassasiyet gösterelim. Molotofkokteylleri hazırlanıyor, binalara zararlar veriliyor. 16 yaralı var. Bunu ifade özgürlüğünün neresine koyacaksınız? Şiddet bulaştığı anda güvenlik güçlerimiz vatandaşları korumak için görevini yapmak durumundadır. Şiddet barındırmayan eylemler suç oluşturmaz” şeklinde konuştu.

‘ULUDERE SORUŞTURMASI SÜRÜYOR’

34 kişinin yaşamını yitirdiği Uludere olaylarıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini hatırlatan Ergin, “Diyarbakır Başsavcılığı soruşturma yürütüyor. Başsavcılık teknik bilgileri topluyor. Tüm taraflardan teknik bilgilerin derlenip toparlanması süreci var” dedi.

MAHKUMLARA ÖZEL VAGON

Bakan Sadullah Ergin, mahkumların nakilleri için özel vagonlar kullanılacağını açıkladı.

Önemli sayıda mahkumun havayoluyla taşındığına dikkat çeken Ergin, “Tutuklu ve hükümlüleri hava yolu ve sivil otobüslerden istifade ederek taşıyoruz. Buna demiryollarını da ilave ediyoruz. Özel yapılmış vagonlarla mahkumlar seyahat yapacak. Vagonlar yolcuları rahatsız etmeyecek şekilde farklı tren katarlarına bağlanabilir” dedi.

1368030cookie-checkEvlenirse eşiyle kalabilecek mi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.