Evlere şenlik, öyle bir kokuyor ki…

Benzer bir çevre sorunu da Illinois Eyaleti’nin komşusu Iowa Eyaleti’nde de yaşandığı bilgisi alındı. Kore, Çin ve Uzak Asya kökenli bir ağaç olan Gingko ağacı her türlü koşul altında yetiştiği ve toprağında yer edinip köklendiği gerekçesiyle 1970’li yıllarda ABD’ye getirtilmişti. Ağacın kokusundan habersiz bulunan belediyeler, kamu işletmeleri, okullar ve üniversiteler Gingko ağaçlarını oraya buraya dikti. Ancak çürük yumurta kokusuyla, kusmuk ve insan dışkısı arasında bir koku yayan bu ağaçlara tahammül göstermek olanaklı olmadı.

Amerikalıların şikâyetlerine karşılık, “Bir kez dikilen ağaç yerinden sökülemez, yasalar el vermiyor” diye karşı çıkan yetkililerin ısrarı yüzünden kentler içinde yayalar o zamandan beri kaldırım değiştirerek yürümek zorunda kaldı.

Sarı yaprakları nedeniyle gösterişli olan Gingko’lar için Şikago’da halk ciddi şekilde imza topluyor. Yeteri kadar imzaya ulaşılırsa, Illinois Üniversitesi kampüs kaldırımlarına dikilmiş bu ağaçlar yerlerinden sökülecek. Bu durumda “emsal karar” alınıp başka eyaletler de benzer işlem yapılması bekleniyor.

Öte yandan, Japonya’ya 2.Dünya Savaşı’nda atılan Nagazaki ve Hiroşima atom bombalarında tüm ağaçlar yok olurken sadece bu ağacın ayakta ve hayatta kalmış olmasına dikkat çeken uzmanlar, “Bu ağaçları söküp oraya buraya atmayın, her yerde bunlar canlanır, asit banyosuna atıp yok etmeliyiz” türünde yorumlar yaptı.

1516580cookie-checkEvlere şenlik, öyle bir kokuyor ki…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.