“Çevre Bakanı HES’lerin kaynağını açıklasın”

Çevre ve Orman Bakan’ı Veysel Eroğlu’nun “HES’lere karşı gösterilen tepkinin altında dış mihraklar bulunuyor” açıklamasına karşı sert yanıt veren Türkiye Su Meclisi Sözcüsü Sarıkeçili Yörüklerinden Pervin Çoban Savran, “Asıl görevinin Hidroelektrik santrallerini savunmak değil doğayı korumak olması gereken Eroğlu’nun, dava masrafları için hayvanlarını, kışlık ürününü satmak zorunda kalan köylüleri suçlamak yerine, HES’lerin maddi kaynaklarını açıklaması gerekir” dedi.

HES’LERİN ÇOĞU YABANCI ORTAKLI
Savran “Bizi kendileriyle karıştırmasınlar. Bizim derelerimiz, ormanlarımız, topraklarımız bize yeter. Dışardan alınacak desteğe ihtiyacımız yok. Dış desteklerle doğamızı yok etmeye çalışan Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ta kendisidir. HES’lerin çoğu yabancı ortaklı, masrafları da IMF ve Dünya Bankası kredileriyle karşılanıyor” dedi.

BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Her vadide onlarca HES projesine onay veren Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “Suyu satmıyoruz, kullanıp dereye bırakıyoruz.” açıklamasının da gerçeği yansıtmadığını söyleyen Savran, suyu kullanan santralin kullandığı suyu dere yatağına bırakmak yerine başka bir HES’in borularına aktardığını, varolan 2000 civarındaki HES bitirildiği takdirde Anadolu derelerindeki suların 8-10 bin kilometre boyunca vadilerdeki yatağı yerine borular ve tüneller içinde akıtılacağını söyledi ve bunun vadilerde yaşayan canlıların tümünün ölümü, doğayla birlikte yaşayan kadim kültür ve geleneklerin yok olması anlamına geleceğini sözlerine ekledi.

GERÇEK HALKTAN SAKLANIYOR
Ayrıca Savran, HES’leri savunurken AB ülkelerini örnek gösteren Eroğlu’nun halkı yanılttığını, AB üyeliği yolunda yapılan çevre faslı toplantısında Avrupalı temsilcilerin HES projelerini endişe verici buldukları gerçeğini halktan sakladığını ifade etti.

1517930cookie-check“Çevre Bakanı HES’lerin kaynağını açıklasın”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.