Çevre Bakanlığı turpun büyüğünü heybeye saklamış!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl düzenlenen ‘Temiz Türkiyem’ yarışmasında ‘en temiz köy’ kategorisinde ülke genelinde 36 bin 756 köy arasından üçüncü olan Kırklareli merkeze bağlı Armağan köylüleri, geçtiğimiz hafta yine aynı bakanlığın köyleriyle ilgili yaptığı duyuru ile adeta şoke oldular.

Temizliği ve doğal güzellikleriyle ünlü Armağan köylüleri bu özellikleriyle Türkiye’ye örnek olurken, en temiz köy kategorisinde birinci olmayı hedeflerken Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce 12 Aralık tarihinde yapılan duyuruyla büyük bir hayal kırıklığı yaşadılar.

BAKANLIK ‘KÖYÜNÜZDE KALKER OCAĞI AÇILACAK’ DEDİ
Buna göre Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Armağan köyünde KİMTAŞ Kireç Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan kalker ocağına ilişkin dosyanın ‘uygun’ bulunduğunu belirterek projeye ilişkin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) sürecinin başladığını duyurdu.

İTİRAZ DİLEKÇESİNE BÜTÜN KÖY İMZA KOYDU
Bunun üzerine bölgenin içme suyu ihtiyacının karşılandığı alanı da kapsayan kalker ocağına ilişkin duyurunun ardından bir araya gelen Armağan köylüleri, bütün köy halkının imza koyduğu bir itiraz dilekçesi hazırlayarak ilgili kurumlara ilettiler.

DAYKO TEMSİLCİSİ ÇİDEM: ‘MEĞER TURPUN BÜYÜĞÜ HEYBEDEYMİŞ’
Armağan köylülerine destek veren Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem, “2012 yılında ödül, 2013’te maden ocağı. Türkiye’nin en temiz 3. köyü seçilen Armağan köylüleri el birliğiyle birincilik için çalışırken, bölgede geçtiğimiz ay altın madeni, bu hafta da kalker ocağı açılacağı haberinin şaşkınlığını yaşıyor. Meğer turpun büyüğü heybedeymiş” diye konuştu.

‘AKIL TUTULMASI, KAMERA ŞAKASI GİBİ’
Armağan köyünün Istrancaların en güzel noktalarından biri olduğunu söyleyen Çidem, Bulgaristanlı tur operatörlerinin de alternatif turizm değerlerini barındıran köye turlar düzenlediklerine dikkat çekerek, “Armağan köyünde kalker ocağı açılması girişimi kamera şakası gibi bir olay. Bir çeşit akıl tutulması. Çünkü ruhsat alanı Kırklareli’nin içme suyu barajını besleyen Dolapdere kaynaklarının bulunduğu bölgeyi kapsıyor. Köylüler de 1974 yılından bu yana suyunu bu bölgeden içiyor” dedi.

‘ARTIK BALKANLARDAN SOĞUK DEĞİL, KİRLİ HAVA GELECEK’
Televizyon haberlerinde hep Balkanlardan soğuk ve yağışlı havanın yurdu etkisine aldığına dair ifadeler kullanıldığını dile getiren Çidem, “Son zamanlarda Balkanlardan ne yazık ki yağmur ve kar yağışından çok, termik santral, altın madeni ve kalker ocağı gibi doğayı, havayı ve suyu yok eden haberler geliyor. İlerleyen yıllarda, ‘Balkanlardan gelen tozlu, dumanlı veya kirli hava yurdu etkisi altına alacak’ şeklinde haberler duyacağız” şeklinde konuştu.

1557590cookie-checkÇevre Bakanlığı turpun büyüğünü heybeye saklamış!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.