Çevrecilerden Bush’a dava

Başında çevreci adımlarıyla tanınan eski aktör Arnold Schwarzenegger’ın valisi olduğu California ve Massachusetts’in bulunduğu eyaletler önceki gün, Yüksek Mahkeme’de Beyaz Saray’a bağlı Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) karbondioksit miktarına yönelik ayarlama sorumluluğu olmadığına dair alınan mahkeme kararı aleyhinde dava açtı. Böylece ilk kez küresel ısınma konusu Yüksek Mahkeme’ye taşınmış oldu.

Clinton döneminde gazların miktarının belirlenmesi yönünde yetki sahibi olan EPA’nın, Başkan George W. Bush’un yönetime gelmesi ardından bu yetkisi elinden alınmıştı.

Guardian gazetesi eyaletlerin davayı kazanması durumunda Washington yönetiminin, küresel ısınmayla mücadele konusuna yaklaşımını değiştirerek, karbon gazlarının kontrolüne yönelik daha sıkı önlemler almak zorunda kalacağını belirtti. Davanın aleyhlerine sonuçlanması halinde ise bahsi geçen eyaletlerin çevre yasalarını ağırlaştırmak gibi bir seçenekleri de kalmayacak.

KAPSAM TARTIŞMASI

Davaya müdahil olan Dünya Dostları (FoE) adlı çevre örgütü, EPA’nın Bush döneminde kabul edilen ‘Temiz Hava Yasası’ çerçevesinde ‘kamu sağlığını tehdit eden her türlü kirletici maddenin kontrolünden sorumlu olduğunu’, dolayısıyla mahkemenin karar vermekte zorlanmayacağını belirtiyor. Ancak yine de Bush yönetimi karbon gazlarının yasada belirtilen ‘kirletici madde’ tanımına girmediğini öne sürüyor.

CALIFORNIA’NIN ÇEVRECİ VALİSİ

CALIFORNIA Valisi Arnold Schwarzenegger, ABD’de son dönemde eyalet düzeyinde başlatılan çevreci hareketin önde gelen isimlerinden. Schwarzenegger, geçtiğimiz ekim ayında imzaladığı belgeyle, eyalet hükümetinin özel sektöre ait olan enerji santrallarına karbondioksit emisyonu için belli limitler koyma yetkisi tanımıştı.

Plan kapsamında hükümete, limitleri aşan santral ve firmalara aynı oranda para cezası ödeme hakkı da tanınıyor. Anlaşma, California ve New York liderliğinde ABD’nin kuzeybatısındaki Connecticut, Delaware, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York ve Vermont eyaletlerini kapsıyor.

 

 

 

1141870cookie-checkÇevrecilerden Bush’a dava

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.