Evren: Cumhurbaşkanlığı modern hapisane

Evren, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda “Ben olsam cumhurbaşkanlığını istemem, başbakan olmayı tercih ederim. Çünkü Başbakan’ın yaptırma yetkisi var Cumhurbaşkanı’nın bu yetkisi yok” dedi.


Evren İzmir’de yayın yapan haftalık Diva dergisine cumhurbaşkanlığı hakkındaki görüşlerini açıkladı.


Cumhurbaşkanlığını “yüksek bir makam ama modern bir hapishane” olarak tanımlayan Evren, “Her şey, yetkiler, özgürlüğünüz, kısıtlı. Ben ki durmazdım yerimde. Hep gezerdim yurtiçinde. Benim uğramadığım il ilçe kalmadı ama buna rağmen bir çemberin içerisinde kalırsınız. Yalnız bir yere çıkamazsınız, bir sinemaya gidemezsiniz, bir eğlence yerine gidip ‘ben de eğleneyim’ diyemezsiniz. Hala daha diyemiyorum” diye konuştu.


“ERDOĞAN’IN YERİNDE OLSAM ADAY OLMAM”


Cumhurbaşkanlığı makamının “imrenilecek bir yer” olmadığını savunan Evren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olası cumhurbaşkanlığı konusunda ise şunları söyledi:


“Şimdiki Başbakan için konuşuluyor cumhurbaşkanlığı. Ben olsam cumhurbaşkanlığını istemem, Başbakan olmayı tercih ederim. Çünkü Başbakan’ın yaptırma yetkisi var, Cumhurbaşkanı’nın bu yetkisi yok. Önüne gelirse onu tetkik edecek ya onaylayacak ya da geri gönderecek, o da her konuda değil. Buna benzer daha bir çok örnek var. Cumhurbaşkanı öyle görüldüğü gibi rahat değil. Söyleyeceğim şu ki, ben olsam cumhurbaşkanlığını tercih etmem. Eğer Türkiye’ye düşündüğünüz bazı konularda bir şeyler yapmak yaptırımlarınız olsun istiyorsanız Başbakan olacaksınız. Rahat etmek istikbalinizi garanti altına almak istiyorsanız, evet Cumhurbaşkanı olabilirsiniz.”


“KÖŞK’E ÇIKINCA İÇİM BURKULDU”


Evren, Çankaya Köşkü’ne çıktığı ilk günleri ise şu sözlerle anlattı:


“Efendim ben anayasa oylaması ile Cumhurbaşkanı seçildikten sonra, o Köşk’e adım attığımda burkuldum. ‘Atatürk’ün 15 yıl süre ile Türkiye’yi yönettiği bu binada nasıl yapacağım ben’ dedim. Atatürk öldüğü zaman ben teğmendim. Onun zamanında yaşamak ve böyle bir göreve soyunmak gerçekten çok güzel. Bir o kadar da taşınması güç bir duyguydu. Zamanla alıştım. Cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan sonra hep bana sordular ‘Bir daha dünyaya gelseniz ne olmak isterdiniz’ diye. ‘Bir daha dünyaya gelsem, Genelkurmay Başkanı olmak isterim, asker olmak isterim. Askerliği çok sevdim hala da çok seviyorum, ama cumhurbaşkanlığı istemem’ dedim. İnanın Cumhurbaşkanı olduktan sonra pişman oldum çünkü yapmak istediğimi yapamıyorum?”


“TÜRBAN” KONUSUNDA ÖZAL’I SUÇLADI


Evren, başörtüsü sorunun bugünkü durumuna gelmesine, halefi Turgut Özal’ın neden olduğunu ileri sürdü. Özal’a başörtüsü konusunda uyarıda bulunduğunu, ancak Özal’ın kendisini dinlemediğini savunan Evren, üniversitelerde başörtüsü sorunun yaşanmasında İran’ın etkisi olduğunu ifade ederek, “İran büyük paralar sarf etti. Büyük paralar harcadı Türkiye’deki kızlarımızı kendi ülkesindekilere benzetebilmek için” dedi.


Evren, İran’ın üniversiteyi kazanan kızlara “başlarını örtmeleri” şartıyla yurt ve para yardımında bulunduğunu kaydetti. Evren, “O kızlarımızda bizim, ne yapsınlar okumak için bu şartlara uydular ve ondan sonra gelenek haline geldi” diye konuştu.


Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, Turgut Özal’ı üniversitelerdeki türbanlı öğrenciler konusunda uyardığını kaydeden Evren, Özal’ın bu uyarılara kulak asmadığını öne sürdü. Evren, şunları belirtti:


“Dedim ki ‘Özal bu başörtüsü meselesi gittikçe çoğalıyor, bunun bir çaresine bakın. Bu şimdi on tane, onbeş tane üniversitelerde görünüyor ama yarın yüzleri geçer, aynen gecekondulara benzer’ dedim. Gecekondular beş tane on tane iken yıkabilirsiniz ama binleri geçtikten sonra yıkamazsınız ve bu da böyle olacak dedim. Özal, ‘yok, olmaz, Türkiye geriye gitmez’ dedi ve nitekim bugün gelinen noktayı görüyorsunuz” .


“MARMARİS’TEN TEMELLİ TAŞINIYORUM”


Evren, Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrıldığından bu yana yaşadığı Marmaris’ten de “yalnız” kaldığı gerekçesiyle İzmir’e taşınacağını söyledi. Evren, “İzmir’i zaten çok seviyorum bir de burada yalnız kaldım. Ahbaplarım arkadaşlarım İzmir’de. Bu yüzden de biraz da İzmir’de yaşayım istedim” dedi.



 

1039150cookie-checkEvren: Cumhurbaşkanlığı modern hapisane

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.