‘Evren yargılanmalı’

– Türkiye’de insan haklarında gerçekten gelişmeler oldu mu?
– Kağıt üzerinde önemli gelişmeler kaydedildi. Ama insan hakları ve özgürlükler canlı bir organizmadır. Yaşayan bir şeydir. Sizin kağıt üzerinde düşünce ifade özgürlüğünüzün bir kıymeti yok. Ağzınızda bant varsa ya da konuştuklarınızdan ötürü TCK’nin bilmem hangi maddelerinden ötürü yakayı ele vereceğim diye kaygı duyuyorsanız bunun bir önemi yok. Bu bakımdan ya da gece yarısı kapınız çalındığında “Acaba kim geldi?” kaygısını duyuyorsanız, o zaman bu ülkede işkence var demektir hâlâ… Cezaaevlerinde insan haklarına dayalı daha düzenlemeler olmadı. Hâlâ sorunlar yaşanıyor biliyorsunuz… Ve çalışanların ürettikleri üzerinde söz hakları yok… Yani kağıt üzerinde bence yapılan değişiklikleri uygulamaya dönüştürecek bir siyasi irade ortaya koymak gerekiyor.


– Kağıt üzerindekilerin yaşamın pratiğine geçmesi için neler yapılıyor?
– Pek bir şey değil. Türkiye’de bir konferans bile düzenlenemiyor. Düzenlense şöven güçlerin gölgesinde yapılabiliyor. Bunun üzerine yazı yazan köşe yazarı arkadaşların aleyhine davalar açılıyor. Çabaları içselleştirmek gerekiyor. Türkiye’nin kabul ettiği ulusal üstü belgelerden doğan hakların ve özgürlüklerin Türkiye yönünün hukukuyla güzelleştirilmesi gerekiyor. Bu anayasanın 90’ncı bir maddesinin de bir hükmüdür. Ulusal üstü belgelerin kabulü hükmü iç hukukun elindedir. Doğrusu bunu içselleştirecek demokrasi ve insan hakları kültürünün edinilmesi gerekir…


– Çılgın Türkler kitabı peşisıra Kurtlar Vadisi Irak filmi… Türkiye’de yeni bir milliyetçi dalga yaratılmak mı isteniyor?
– Bunların bir rastlantı olmadığını düşünüyorum. Kurtlar Vadisi bir yıl herkesi ekranda esir aldı. Şimdi Kurtlar Vadisi Irak çevirildi. Şimdi bu Gaziantep’de bir plato hazırlanarak 42 günde bu filmin çevrilmesinin arkasını iyi okumak gerekiyor. Ben bu filme gittim. Doğrusu ABD’nin genişletilmiş Ortadoğu Pojesi Türkiye üzerinden gerçekleştirilecek… Ve şimdi bu önümüzdeki günlerde nükleer faaliyetlerden dolayı BM tarafından belli bir süre verilen İran ile görüşülmeye başlanacağında Türkiye bu filmdeki ABD karşıtlığı ile ABD’ye karşı elini güçlendirdi… ABD ile pazarlık yaparken benin üzerimden istediklerinizi yapacaksınız ama Kandil tasfiye edilsin ya da yeni kredi olanakları sağlansın gibi şeyler istenecek. Bu filmin galaları devlet himayesinde yapıldı. Örneğin TBMM Başkanı’ndan Sayın Başbakan’ın eşine kadar övgülerine mazhar oldu. Eee bunlar rastlantı değil. Bence bu film kısa vadede Türkiye’nin ABD’ye karşı elindeki kozları güçlendirebilir. Ama uzun vadede çok tehlikeli. Rest çekildiğinde doğrusu mat olunur…


– Kenan Evren kendisini unutturması gerekirken, sonra ortaya çıkıp pişman olmadığını söyledi? Bu çıkışın altını nasıl okumalı?
– Bu militer ve hukuk dışı örgütleri de cesaretlendirici bir çıkış. Onun hâlâ o örgütlerle bir ilişkisinin de olduğunu ortaya koyuyor. Ve yaptığı o kanlı tabloların Türk burjuvazisi tarafından satın alınıp evlere asılması onu cesaretlendiriyor. Oysa gerçekten onun yargılanmasını engelleyen Anayasa’nın geçici 15’nci maddesi ortadan kaldırılmış olsa, bağımsız mahkemelerce yargılanıp insanlığa karşı işlediği bu suçlardan ötürü mahkum edilmiş olsa ne bugün o konuşabilir ne de Ankara’dan bir general (Şemdinli’deki) o hukuk dışı çete mensubu assubaylara “iyi çocuktur” diye sahiplenme cesareti gösterebilirdi. Bunlar hukukun dışında şeyler. İnsan haklarına aykırı yaklaşımlar. Onun için bu 15’nci maddenin kaldırılması konusunda bütün demokrasi güçleri, insan hakları savunucuları ve sivil idarenin üstünlüğünü savunanların elbirliği yapması ve bu generallerin yargılanması gerekiyor.


___________


* Faruk ESKİOĞLU


İLGİLİ HABERLER:
Evren’e iddianame hazırladı, mesleği bitti
Birdal: Darbeciler yasalarla korunuyor…
Birdal: AB’den önce 12 Eylül yargılanmalı…
Darbeyi öven Evren’e suç duyurusu…
Kenan Evren: Pişman değilim
12 Eylül Cuntası’na suç duyurusu…
’12 Eylül’cüler yargılansın!’ mitingi…


İLGİLİ KÖŞELER:
Faruk Eskioğlu / AB muhalefeti ve 12 Eylül
Prof. Dr. İzzettin Önder / 25 yıl sonra 12 Eylül


İLGİLİ KİTAP:
Asılmayıp beslenenler / Ertuğrul Mavioğlu…


DİĞER AYAKÜSTÜ SOHBETLER:
– Hitler ile söyleşi…
– ‘Baş örtüsünü ilk kez Sumerliler taktı’
– ‘Türk solu titreyip kendine gelmeli’ 
– ‘Hepten pusulasız olmadığımız kanaatindeyim…’
– ‘Siyasi güç, her zaman kendi hukukunu yaratır’
– ABD işdünyasında çöküş
– ‘ABD Anayasası Patara’dan’
– Çocuklar öldürülmesin!
‘- ‘Bir Gün Mutlaka’
– ‘Derin devlet sorunları çözmek istemiyor’
– Kaş’taki gözyaşı
– ‘Son 15 yılda bilinçte sıçradık’
– Piref. H. Ökkeş ile ‘dörtköşe’ sohbet…
– Sorgun Ormanı’nı kurtaralım
– Devrim Bize Yakışırdı!
– G-8 protestosundan gözlemler…
-Başkaların hayalleri…
– Hurafeler gölgesinde Gelibolu…
Çokuluslu tekellere karşı ‘Adil Ticaret’
– Kuzey çikolata, Güney ekmek derdinde
– Fokları, katliamdan kurtaralım!
– Nükleer denemelerin faturası: Doğal felaketler
-Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!
 – Çocuk işçiler
– İsrail dünyanın 6’ncı büyük nükleer silahına sahip!
– Faşizm neden Almanya’da kök saldı? 
– Demirel davasında tekelci medya da suçludur

729950cookie-check‘Evren yargılanmalı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.