Evren’e iddianame hazırladı, mesleği bitti

Sesonline sitesinde yer alan habere göre savcı iddianameyi hazırladıktan sonra, önce açığa alındı. Sonra, “ görevi kötüye kullanmak” buçundan ceza aldı.Meslekten atılacakken 2003 yılında emekli oldu.Avukatlık yapma hakkı da elinden alınan Sacit, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Dava henüz sonuçlanmadı.


KAYASU’NUN HUKUK YAŞAMI.


 Hukuk yaşamına avukat olarak başlayan Sacit Kayasu, , 12 yıl avukatlık yaptıktan sonra, Cumhuriyet Savcılığı görevine geçti..


Meslek yaşamında 35 yılını doldururken, 7’inci Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında ‘İhtilal yapmak ve ihtilale kalkışmak’ suçlarından dava açılması için Adalet Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunmasıyla sıkıntılar başladı.


Bakanlık, bu suç duyurusu üzerine Savcı Kayasu’ya, ‘görevi kötüye kullanmak’ suçundan dava açtı. Kayasu, Evren hakkında yaptığı suç duyurusu üzerine hem soruşturma geçirmesini hem de dava açılmasını gururuna yediremeyip, 21 Nisan 2000’de Evren’in TCK’nın 146/1 -2 ve 147’inci maddelerince ‘idam’ cezasıyla yargılanması istemiyle hazırladığı iddianameyi, adana Cumhuriyet Başsavcılığına sundu.Bu iddianame, Savcı Kayasu’nun mesleğinin sona ermesinin başlangıcı oldu.


Önce açığa alınan, ardından geçirdiği soruşturmalar sonunda ‘görevi kötüye’ kullanmak suçundan cezaya çarptırılıp cezası tecil edilen Savcı Kayasu, Adalet Bakanlığı’nca meslekten men edildi. Bu karar kendisine tebliğ edilmeden emekli olan Kayasu, eski mesleği olan avukatlığa dönmek üzere bakanlığa başvurdu ancak, meslekten ihraç edildiği için avukatlık yapamayacağı bildirildi.


‘HAKSIZLIKLARI SİNDİREMİYORUM’


Savcı Kayasu, Evren hakkında hazırladığı iddianame nedeniyle 3 yıl boyunca yaşadıklarını şöyle anlatıyor:


 “Savcı olması Kayasu’yu kurtaramadı. Hukuk dedik. Kanun her şeyden üstündür dedik. Darbe yapmak suç dedik. Maalesef bunu kimseye kabul ettiremedik. Bu durumda yanlış olan, haksız olan ben oldum. Her savcının yapması gerekeni yaptım başıma gelmeyen kalmadı. Avukatlık yaptığım zaman işlerim çok iyiydi. Haksızlıklar, adaletsizlikler olunca savcılığa başladım. Savcının görevi iddianame düzenlemek.Asıl suç bunu yapmamaktı.Ancak görevimi yaptığım için suçlu oldum. Ben savcı olarak suçlu değil, suçlu olduğuna inandığım birisi var onun için iddianame düzenleyip dava açtım. Suçsuz ise mahkeme beraat ettirir. O kişi beraat etti diye savcı görevini kötüye kullanmış olmaz. Suçluyu, haksızlığı içime sindirmek zorunda mıyım? Sindiremiyorum. Mesut Yılmaz, Yüce Divan’a gidiyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan yargıya gitmeli. Suçlu değillerse aklanacaklardır. Suçluysalar mahkeme ceza verecektir. Evren’in yargılanması gerekiyordu, yargılanmadı. Mahkemeye çıkmadı. İddianamem işleme bile konulmadı. Biz yargılandık. Başımıza gelmeyen kalmadı. Görevi kötüye kullanmak, askere hakaretten ceza verdiler. Bana yapılan yasaya, hukuka aykırı. İddianameyi hazırlamadan önce, bir sürü profesörle, doçentle konuştum. Ortada kanuna aykırı bir şey yok. Ben dünkü çocuk değilim. Yıllardır yasayla uğraşıyorum. Aptal değilim. Benim görevim yasaya aykırı iş yapmak değil, yasaya aykırı iş yapanları yargının önüne çıkarmaktır. Ben de bir savcı olarak görevim olan işi yaptım. Ben bir savcıyım, Ahmet suç işleyince mahkemeye götüreceğim, Mehmet suç işleyince götürmeyeceğim. Asker suç işlerse mahkemeye gitmeyecek, sivil işlerse gidecek. O zaman adalet olmaz, adam kayırmak olur.Ne yazık ki  Türkiye’de idrak edilmeyen şey bu.”


 Eski Savcı Kayasu, Evren’in yargılanması için verdiği mücadelede kimsenin kendisine sahip çıkmamasından da yakınarak sözlerini şöyle sürdürüyor:


 “Kimse haklı mücadelemde bana sahip çıkmadı. İddianameyi hazırlarken bana ‘Helal olsun’ diyenler. Şimdi kalkıp benim lehime hiç bir şey söylemiyor. İnsanlar iki yüzlü, korkak. Başlarına bir şey gelir diye korkuyorlar. Eğer bana sahip çıksalardı, kimsenin başına bir şey gelmezdi. Haklı olan üstte olurdu. Sahipsiz kalmam nedeniyle, haklı olmama rağmen haksız oldum. Suçlu olsam, görevimi kötüye kullanmış olsam, boynumu bükerdim. Ama tam tersi haklıyım”


Emekli savcı Kayasu, yaşadığı haksızlıklar için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurusundan da sonuç alamaması halinde, emekli maaşı ile geçinmeye çalışacağını belirtti.


OLAY İDDİANAME


Savcı Kayasu’nun ceza almasına neden olan Kenan Evren hakkında hazırladığı iddianame de şöyle:


“Sanığın olay tarihinde Genelkurmay Başkanı olduğu ve 12 Eylül 1980 tarihinde bir ihtilal yaparak yönetime el koyduğu herkesin bildiği tarihi bir gerçektir. İhtilal yapmak veya ihtilale kalkışmak TCK’nın 146. ve 147. maddeleri ile suç olarak belirtilmiştir. Ancak, bugüne kadar sanık ve arkadaşları hakkında işlem yapılmayışının sebebi, ordunun sahip olduğu ve gerektiğinde kendi milletine karşı kullanmaktan çekinmediği silah gücünün toplum üzerinde yarattığı korkudan başka bir şey değildir. Halbuki demokrasilerde üstün olan sadece hukukun gücüdür. Türkiye’de ise maalesef gücün hukuku egemendir. Tabi bu durumun pek çok yan etkileri de olmuş ve gücün üstünlüğünü gören diğer bazı kişiler mafya ve benzeri örgütler kurarak egemenlik sağlamaya çalışmıştır. Bugün için Türkiye Cumhuriyeti’nde kimsenin hukukun üstünlüğüne inanmadığı acı bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. Bunun sebebi, belirttiğimiz gibi gücün hukukun üstünde olması ve kabul görmesidir. Nitekim, bütün dünyada lockheead uçak firmasının verdiği rüşvetlerden dolayı başbakanlar bile yargılandığı halde, Türkiye’de ise, rüşveti alan kişi üst rütbeli bir general olduğu için hakkında soruşturma bile açılmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti ya gerçek bir hukuk devleti olarak varlığını devam ettirecek, ya da yeniden gücün üstünlüğüne boyun eğerek yaşamaya devam edecektir. Eğer bu memlekette kanunlar kişilere göre uygulanmıyorsa, sanığın yaptığı ihtilal ve daha önceki muhtıra ve beyanatları ile hükümet üzerinde yarattığı manevi cebir TCK 146. ve 147. kapsamında suçtur. 1960 ihtilali ile 1971 muhtırası ve 12 Eylül ihtilali sanıkları bugüne kadar yargılanamamışlarsa, yaptıkları suç olmadığı için değil, bütün bir silahlı kuvvetleri arkalarına almalarındandır.”


İLGİLİ HABERLER:
Birdal: Darbeciler yasalarla korunuyor…
Birdal: AB’den önce 12 Eylül yargılanmalı…
Darbeyi öven Evren’e suç duyurusu…
Kenan Evren: Pişman değilim
12 Eylül Cuntası’na suç duyurusu…
’12 Eylül’cüler yargılansın!’ mitingi…


İLGİLİ KÖŞELER:
Faruk Eskioğlu / AB muhalefeti ve 12 Eylül
Prof. Dr. İzzettin Önder / 25 yıl sonra 12 Eylül


İLGİLİ KİTAP:
Asılmayıp beslenenler / Ertuğrul Mavioğlu…


 

1028790cookie-checkEvren’e iddianame hazırladı, mesleği bitti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.