Evren’in sözleri için savcılara çağrı

Dervişoğlu, Evren’in “Türkiye 8 eyalete bölünebilir” şeklindeki sözlerinin, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 302. maddesine göre suç teşkil ettiğini ileri sürerek, Cumhuriyet Savcılarını, basında çıkan haberleri suç duyurusu kabul ederek soruşturma açmak üzere göreve çağırdı.


Dervişoğlu, parti il binasında düzenlediği basın toplantısında, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in beyanlarını “eski bir cumhurbaşkanı olarak mı, yoksa 90 yaşına ulaşmış ve cezai ehliyeti bulunmayan tonton bir ihtiyar olarak mı” sarf ettiğini değerlendirmekte zorlandıklarını ifade etti.


Buna karşın, söz konusu beyanların mutlak surette üzerinde fikir yürütülmesi gereken öneme sahip olduğunu dile getiren Dervişoğlu, Kenan Evren’in sözlerinin Anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez konumundaki 3. maddesinde yer alan “üniter devlet yapısı” ile çeliştiğini iddia etti.


Dervişoğlu, Evren’in bu sözlerinin TCK’nın 302. maddesine göre cezalandırılabileceğini savunarak, şunları kaydetti:


“7. Cumhurbaşkanı hakkında TCK’nın 302’nci maddesine muhalefetten dava açılabilmesi muhtemeldir. Sorumlu siyaset anlayışımız gereği, spekülasyon bataklığına batmadan konuyu araştırıyoruz. Hukuk komisyonumuz çalışmalarını tamamladıktan sonra yetkili mercilere gerekli yerlere müracaatlarda bulunulacaktır. Ancak, zaman kaybına tahammülümüz yoktur. Buradan Cumhuriyet Savcılarına sesleniyor ve göreve davet ediyorum. Suçun mahiyeti, maddi ve manevi unsurları ceza hukukumuzda ifadelendirilmiş durumdadır. Deliller ise gazete sayfalarında ve televizyon ekranlarında.”


“EVREN, DTP GENEL BAŞKANI İLE AYNI KONUMDA”


Müsavvat Dervişoğlu, Kenan Evren’in sözleri ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün bu sözler ile aynı noktada buluştuğunu da savundu.


Bu açıdan, “görev süresi dolmuş bir cumhurbaşkanı ile DTP başkanı olan zat arasında sanık olma sıfatı bakımından bir farklılık bulunmadığını” belirten Dervişoğlu, benzer sözler nedeniyle DTP yöneticileri hakkında dava açılabiliyorsa eski cumhurbaşkanı hakkında da aynı şekilde hareket edilmesi gerektiğini, aksi takdirde toplumda adalet duygusunun zarar göreceğini söyledi.


Dervişoğlu, ancak Kenan Evren’in “iyiyi kötüden ayırt etme yetisini (mümeyyiz)” yitirmiş olabileceğini savunarak, “Ama, ondan sonra mümeyiz midir, yoksa kendisine vasi mi tayin edilmelidir, ona yargı karar verecektir” şeklinde konuştu.

1039630cookie-checkEvren’in sözleri için savcılara çağrı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.