‘ExxonMobil’den rapor karşıtı paralı kulis’

The Guardian gazetesi, petrol devi ExxonMobil tarafından finanse edilen bir Amerikan kuruluşu olan The American Entreprise Institute’un (AEI) BM tarafından 1988’de kurulan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu’nun açıkladığı raporuna itiraz etmeleri için bilim adamları ve ekonomistlere 10 bin dolar para verdiğini yazdı.

Haberde, AEI’nin ABD, İngiltere ve diğer ülkelerdeki bilim adamlarına, hafta başından beri 130 ülkeden 500 delegenin her kelimesi üzerinde pazarlıklar yaparak hazırladığı rapordaki eksiklik ve kusurlar konusunda ısrar eden makaleler karşılığında para vaat eden mektuplar gönderdiği belirtildi.

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu, 1988 yılında BM tarafından oluşturulmuştu. İklim değişiklikleri konusunda bilim çevrelerinin bütününün oluşturduğu en geniş uzmanlar grubu olarak kabul edilen grup, ilk raporunu 2001’de yayımlamıştı.

Haberde, AEI’nin, grubun raporunda her türlü akılcı eleştiriye muhalefet ettiğinden ve analitik çalışmaya ters düşen üstünkörü sonuçlar çıkardığından yakındığı, bu yüzden de bunu kınayan makaleler toplama arayışına girdiği belirtildi.

AEI üyesi Kenneth Green de bu mektupların gönderildiğini doğrulayarak, verilen yanıtların da bir dergide yayımlanacağını söyledi.


ÇEVRE ÖRGÜTLERİ: HALA BİR  ŞEYLER YAPILABİLİR”

Öte yandan Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen İklim Değişikliği panelinde açıklanan ve tehlikeli değişimin başladığına dikkat çeken küresel ısınma raporuyla ilgili, çevre örgütlerinden çeşitli tepkiler gelmeye başladı.

Çevre örgütleri, “tehlike çanlarının artık çalmaya başladığını, ancak hala bir şeyler yapılabileceğini” vurguluyor. Uzmanlar, aralarında ABD’nin de bulunduğu sanayi ülkelerine, atmosfere saldıkları zehirli gazları en kısa zamanda azaltmaları çağrısında bulundu.

Friends of the Earth (Dünya Dostları) örgütünden Catherine Pearce, “Dünya, iklim değişikliğinin yarattığı tehlikeye karşı uyanmalı” diye konuştu. Pearce, hala bir şeyler yapılabileceğini, ancak acil eyleme geçilmesi gerektiğini kaydetti.

İngiltere Meteoroloji kurumunda çalışan ve rapora katkı veren bilim adamı Richard Wood, raporu “iklim araştırmalarında bir köşe taşı” olarak nitelendirdi.

Wood, “Dünya, iklim değişikliği konusunda çok büyük bir meydan okumayla karşı karşıya…” diye konuştu.

Greenpeace İklim Kampanyası Sorumlusu Stephanie Tunmore ise Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubunun önceki raporunun “uyanmaya çağrı” olarak değerlendirilebileceğini, ancak bu raporun “tehlike sireni” olduğunu belirtmişti.

Tunmore’un açıklamasında, “İyi haber iklim sistemini ve insan etkisini anlamamızda büyük ölçüde ilerleme sağlanması, kötü haber ise geleceğimizin ne kadar tehlikede olduğunu bilmemiz. Hükümetlere gönderilen mesaj açıktır” ifadesine yer verilmişti. Tunmore, durumu değiştirme imkanlarının hızla azaldığını vurguladı.

1145580cookie-check‘ExxonMobil’den rapor karşıtı paralı kulis’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.