Eylemi yapanlar tesbit edildi

Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Genelkurmay Karargahındaki basın bilgilendirme toplantısında, 7 Aralıkta Tokat’ın Reşadiye ilçesinde meydana gelen, bir uzman çavuş ile altı erbaş ve erin şehit edildiği, bir uzman çavuş ile iki erin yaralandığı saldırıyla ilgili bilgi verdi.

Korgeneral Pekin, olayla ilgili bugüne kadar maksatlı, ön yargılı ve haksız çeşitli yorumlar yapıldığını belirtti.
Saldırının PKK/KONGRA-GEL terör örgütü tarafından yapıldığının açık ve net olarak belirlendiğini söyleyen Korgeneral Pekin, ”Eylemi gerçekleştiren teröristler ile bağlı olduğu terörist grup arasında 8-9 Aralık 2009’da yapılan telsiz konuşmalarındaki seslerin analizlerinden, eylemi yapan ve eylem talimatını veren teröristler tespit edilmiştir” dedi.

Korgeneral Pekin, Tokat’taki terörist eylemin ardından aynı gün 17.50’den itibaren Tokat Turhal ve Niksar’da 3 tabura yakın kuvvetin bölgeye sevk edilerek operasyona başlandığını, halen helikopter desteğinde, mevcut kuvvetlere takviye olarak bölgeye sevk edilen Jandarma Özel Harekat birlikleriyle operasyonlara devam edildiğini kaydetti.

Teknik tespit imkanlarından faydalanılarak, bu olayın Tunceli bölgesinde bulunan terörist gruba bağlı özel güç birliğine ait 5-6 kişilik bir grup tarafından yapıldığının belirlendiğini bildiren Korgeneral Pekin, ”Yapılan incelemede, eylem talimatının Tunceli bölgesinden sorumlu terörist tarafından verildiği belirlenmiş, ancak eylemle ilgili Zap bölgesinde bulunan ‘HPG’ karargahına da rapor verildiği tespit edilmiştir” diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral Pekin, Tokat’taki terörist eylemin ardından, 1993 yılında Bingöl’de meydana gelen 33 erin şehit edilmesiyle ilgili çeşitli iddiaların gündeme getirildiğini belirtti. Bingöl’deki olayla ilgili idari tahkikatın yapıldığını ve hukuki sürecin başlatıldığını anlatan Korgeneral Pekin, olayın PKK/KONGRA-GEL terör örgütü tarafından yapıldığının, görgü tanıkları ile sonradan yakalanan ve teslim olan 11 teröristin ifadelerinde açık olarak belirtildiğini, bu teröristler hakkında gerekli yasal işlem yapıldığını anımsattı.

Korgeneral Pekin, ”Hukuki süreci tamamlanmış bir konunun bazı çevrelerce tekrar tekrar gizli tanık ifadelerine dayanılarak gündeme getirilmesinin altında yatan nedenleri kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi.

Olayın 7 Aralıkta meydana gelmesine karşın bugün açıklama yapmalarının nedenini ifade etmek istediğini dile getiren Korgeneral Pekin, şöyle devam etti:

”Türk Silahlı Kuvvetleri her zaman olduğu gibi bu olayda da öncelikle konuyu inceleyip, araştırıp elde ettiği verileri her yönüyle değerlendirmeyi, müteakip ulaştığı doğru sonuçları kamuoyuna sizler aracılığıyla aktararak bilgilendirmeyi esas almıştır. Kamuoyuna her zaman doğruları söylemeye devam edeceğiz bundan kimsenin şüphesi olmasın. Terör örgütünün 10 Aralıkta yaptığı açıklama ile olayı üstlendiğini hatırlatan Korgeneral Pekin, terör örgütünün neden 10 Aralık tarihine kadar beklediği sorusunun akla geldiğini ifade etti. Korgeneral Pekin, ”Muhtemelen terör örgütü, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerçekleri detaylarıyla tespit ettiğini ve bugün bu basın bilgilendirme toplantısında olayı açıklayacağını değerlendirmiş olabilir. Bu nedenle terör örgütünün ön almak maksadıyla bu açıklamayı yaptığını kıymetlendiriyoruz” diye konuştu.

BÖLGEDEKİ TERÖRİST FAALİYETLER

PKK/KONGRA-GEL’in bölgeyi kullanması ile ilgili bilgi veren Korgeneral Pekin, terör örgütünün 1995 yılında Tunceli bölgesini ”Karadeniz’e açılımda üs” olarak kullanma kararı aldığını söyledi.

Korgeneral Pekin, bu kapsamda terör örgütünün Sivas üzerinden Tokat’a, Erzincan ve Gümüşhane üzerinden Giresun’a açılım yaparak eylemlerine başladığını harita üzerinde anlattı.

Terör örgütünün bölgedeki aşırı sol örgütlerin tabanından istifade etmek istediğini belirten Korgeneral Pekin, örgütün 1996 yılında DHKP-C ve TKP-ML (TİKKO) örgütleri ile eylem ve işbirliği kararı aldığını kaydetti.

Korgeneral Pekin, ”Bu işbirliği çerçevesinde 14 Ekim 1997 tarihinde bölgede gerçekleştirdiği eylem ile dört güvenlik görevlisini şehit etmiş ve bir personeli de yaralamıştır” dedi.

PKK KONGRA-GEL’in bölgedeki eylemlerine 1999 yılı sonuna kadar devam ettiğini ifade eden Korgeneral Pekin, bu süre içerisinde iki vatandaşı katlettiğini, beş güvenlik görevlisini de yaraladığını bildirdi.
Korgeneral Pekin, ”Güvenlik güçlerince 1995-2003 yılları arasında alınan tedbirler ve icra edilen operasyonlar sonucu, terörist unsurlar bölgeden temizlenmiştir” dedi.

PKK KONGRA-GEL’in 2003 yılından son olayın gerçekleştirildiği tarihe kadar bölgeye yeniden açılmaya ve eylemde bulunmaya birkaç kere teşebbüs ettiğini anlatan Korgeneral Pekin, ancak bu teşebbüsün bölge halkının güvenlik güçlerine verdiği destek ve güvenlik güçlerince alınan tedbirler neticesinde sonuçsuz kaldığını söyledi.
Korgeneral Pekin, ”Olay öncesi bölgede PKK KONGRA-GEL ve sol örgütlerin barındığına ve faaliyetlerine ilişkin elde herhangi bir istihbarat bulunmamaktadır” diye konuştu.

SALDIRININ GERÇEKLEŞTİRİLME ŞEKLİ

Saldırının gerçekleştirilme şekli hakkında da bilgi veren Korgeneral Pekin, Sazak Jandarma Karakol Komutanlığına ait bir idari hizmet devriye aracının 7 Aralık 2009 tarihinde saat 10.00’da iki uzman çavuş, altı erbaş ve er olmak üzere toplam 8 personel ili karakoldan hareket ettiğini ve 10.30’da Reşadiye ilçe Jandarma Komutanlığına ulaştığını kaydetti.

Korgeneral Pekin, idari hizmet devriye aracının tebligat, portör muayenesi ve ikmal işlemleri gibi idari faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından izinden dönen üç karakol personelini de alarak toplam 11 personel ile saat 14.45’te ilçeden Sazak Jandarma Karakol Komutanlığına hareket ettiğini anlattı.

Aracın, Sazak Jandarma Karakol Komutanlığına 3,5 kilometre mesafedeki Piknikçeşmesi mevkinde virajı dönerken saat 15.15 sıralarında PKK KONGRA-GEL’e mensup 5-6 kişiden oluşan bir grubun saldırısına uğradığını ifade eden Korgeneral Pekin, şöyle devam etti:

”Havanın yağışlı ve sisli olmasından dolayı görüşün 5 metreye kadar düşmesinden de istifade eden teröristler dört ayrı mevziden ve yakın mesafeden açtıkları ateş ile bir dakika içerisinde saldırıyı gerçekleştirmişlerdir. Bu saldırıda ilk anda üç personel şehit olmuş yedi personel çeşitli yerlerinden yararlanmıştır.

Yaralı olan uzman çavuş, müteakip birkaç dakika içinde cep telefonundan 156 Jandarma’yı arayarak olayı Tokat İl Jandarma Komutanı’na, daha sonra Sazak Jandarma Karakol Komutanına bildirmiştir.”

Korgeneral Pekin, bu sırada olaydan yara almadan kurtulan bir personelin yola çıkarak, Sazak Köyü istikametinden gelen ve içinde bir şoför ve bir bayanın bulunduğu kırmızı renkli Toros marka aracı durdurmak istediğini ancak aracın durmayarak yoluna devam ettiğini söyledi.

Aynı personelin daha sonra Sazak Köyü istikametinden gelen bir otobüsü durdurarak yolcuları indirdiğini ve yaralıların hepsini araca bindirerek Reşadiye istikametine hareket ettiğini anlatan Korgeneral Pekin, olayı haber alan Sazak Jandarma Karakol Komutanı’nın yaklaşık beş dakika içerisinde iki araçla hareket ederek 15.35’te olay yerine vardığını kaydetti.

Olayı İl Jandarma Komutanı’ndan öğrenen İlçe Jandarma Komutanı’nın da iki timi derhal olay bölgesine sevk ettiğini belirten Korgeneral Pekin, İlçe Jandarma Komutanı’nın kendi emir ve komutasındaki üç araç ve üç ambulans ile saat 15.20’de hareket ettiğini ve 16.00 civarında olay bölgesine ulaştığını söyledi.

Korgeneral Pekin, olay yerine gelen karakol komutanının beraberinde getirdiği araçlarla üç şehidi Reşadiye ilçesine götürdüğünü belirtti.

Jandarma Olay Yeri İnceleme ekibinin 18.10’da olay yerine gelerek incelemeye başladığını ve gerekli teknik bilgileri topladığını ifade eden Korgeneral Pekin, ekibin olay yerinde 75 adet piyade tüfeği boş kovanı bulduğunu kaydetti.
Korgeneral Pekin, Reşadiye Cumhuriyet Savcısı’nın da 18.30’da olay bölgesine gelerek adli soruşturmaya başladığını bildirdi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin meydana gelen her olayla ilgili derhal idari tahkikata başladığını vurgulayan Korgeneral Pekin, Jandarma Genel Komutanlığınca oluşturulan bir heyet tarafından aynı gün olayın idari tahkikatına da başlandığını bildirdi.

33 ÖRGÜT MENSUBU ÖLDÜRÜLDÜ

Örgütün 13 Nisan 2009 tarihinden itibaren 189 değişik eylem gerçekleştirdiğini belirten Korgeneral Pekin, bu eylemler neticesinde 64 güvenlik görevlisinin şehit olduğunu 20 vatandaşın da katledildiğini bildirdi. Bu süreç içerisinde 115 teröristin güvenlik güçlerine teslim olduğunu ifade eden Korgeneral Pekin, şöyle devam etti:

”Bu kapsamda 9 Aralık 2009 tarihinde teslim olan dokuz teröristin altısının Mayıs-Ekim 2009 tarihlerinde örgüte katıldıkları, ancak Ağustos-Aralık 2009 tarihlerinde örgütten kaçtıkları belirlenmiştir. Bu kaçışların örgütün içinde bulunduğu psikolojik çöküntüyü göstermesi bakımından dikkat çekici olduğu değerlendirilmektedir.

Ayrıca, örgütün bu kaçışları ve çözülmeyi önlemek için son altı ay içerisinde çok sert önlemler aldığı ve örgütten kaçarken yakaladığı 33 örgüt mensubunu öldürdüğü tespit edilmiştir.”

İÇ GÜVENLİK OLAYLARI

İç güvenlik olayları kapsamında Batman Beşiri’de 7 Aralık 2009 tarihinde bölücü terör örgütü mensuplarınca hedef gözetmeksizin TSK mensuplarının ailelerin kaldığı lojmanlara yapılan terörist saldırıya da dikkati çeken Korgeneral Pekin, bu saldırıda bölücü terör örgütü mensupları tarafından el bombaları ve uzun menzilli silahlar kullanıldığını ve olayda iki astsubayın yaralandığını kaydetti.

Korgeneral Pekin, ”Eylemin ailelerin yaşadığı lojman bölgesine yapılmış olması eylemleri yapanların çirkin yüzünü açıkça göstermektedir” dedi.

Korgeneral Pekin, 9 Aralık 2009 tarihinde saat 16.30 sıralarında Mardin’in Midyat ilçesi Beyazsubaşı Jandarma Karakolu’na bölücü terör örgütü mensupları tarafından taciz ateşi açıldığını, ateşe anında karşılık verildiğini ve herhangi bir zayiat meydana gelmediğini söyledi.

TELSİZ KONUŞMALARI BASINA DAĞITILDI

Saldırıyı gerçekleştiren PKK/KONGRA-GEL üyelerinin olay sonrasındaki telsiz konuşmaları basına dağıtıldı.
Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, telsiz konuşmalarından bazı bölümleri basın mensuplarına dinletti.

Toplantının ardından telsiz konuşmalarındaki ses kayıtları basın mensuplarına dağıtıldı.

1226480cookie-checkEylemi yapanlar tesbit edildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.