Eylülde referandum var

AK Parti’den 40-45 maddellik anayasa değişikliği paketi…Dört partinin mutabakata vardığı 21 maddeye, ‘Yarı Başkanlık’ ya da ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’ da eklenecek. Paket, eylül ya da ekimde referanduma sunulacak

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarına devam edip etmeyeceği bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında yapılacak toplantıda belli olacak. Bu toplantı öncesinde partilerinin yetkili organlarına ve genel başkanlarına danışan dört partinin üyeleri, pozisyonlarını belirledi. CHP ve MHP, her koşulda masada kalma kararı aldı. AK Parti ise yol haritasını belirledi.

40-45 MADDELİK PAKET

TBMM Uzlaşma Komisyonu’nda tam mutabakata varılan maddelerin listesini çıkaran AK Parti, bu 21 maddeyi kendi paketine alma kararı aldı. AK Parti, 21 maddenin üzerine ise ‘Yarı Başkanlık’ ya da ‘Partili Cumhurbaşkanı modeli’ öngören maddeleri ekleyerek, 40-45 maddelik paket hazırlamayı daha uygun buldu.

Böylece muhalefetin desteğini almak isteyen AK Parti, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada 330 sayısını bulmak için “Uzlaşma Komisyonu’nda dört partinin de destek verdiği maddelerin yer aldığı bu pakete destek verin. Başkanlık yerine Yarı Başkanlık sistemi istiyoruz. 2014’te Cumhurbaşkanı’nın fiili olarak halkoyu ile seçilecek olması nedeniyle Yarı başkanlık sistemine geçildiği için bunu güçlendirecek maddeler koyduk” temasını işleyecek.

AK Parti, yerel seçimlerin referandumla birleştirilemeyeceği gerçeğinden hareketle, anayasa referandumunu da 2014’e bırakmak yerine 2013 eylül ya da ekim ayında gerçekleştirmek istiyor. Partideki yeni siyasi hesaplar, bu plan ekseninde biçimleniyor.

KARAR KIZILCAHAMAM’DA

BAŞBAKAN Erdoğan, partisinin yol haritasına ilişkin son durumu Kızılcahamam Kampı’nda belirleyecek. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, TBMM Uzlaşma Komisyonu’nda gelinen son aşamayı anlatacak. (Ebru Toktar Çekiç / Akşam)

1381130cookie-checkEylülde referandum var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.