İfade vermeye gitti ama sorguladı…

Galloway, Saddam Hüseyin yönetimi tarafından kendisine 20 milyon varil petrol satma hakkı verildiği iddialarını öfkeyle karşıladı. Galloway, petrol ticaretine asla karışmadığını belirtirken senatörleri adalete karşı saygısızlıkla suçladı.


İngiliz milletvekili, “Asla petrol ticareti yapmadım. Kimse de benim adıma bu işlere girişmedi” diye konuştı. Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’i kınayan pek çok konuşması olduğunu söyleyen Galloway, kendisiyle defalarca görüştüğü iddialarını da yalanladı.


Galloway, devrik Irak lideriyle ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld kadar, yani iki sefer görüştüğünü belirtti. Ancak Rumsfeld’in Saddam Hüseyin ile silah ve harita satışı için görüştüğünü savunan İngiliz milletvekili, kendi amacının yaptırımlara ve savaşın verdiği acılara son vermek olduğuna dikkat çekti.


Washington’a varışında bir açıklama yapan Galloway, Senato oturumuna “savaşmaya” gittiğini söylemişti.


İngiliz milletvekili, “Amerikan hükümetinden hiçbir şekilde adalet beklemiyorum. Bu hükümet, Guantanamo’yu, Ebu Gureyb’i yaratan hükümettir, dolayısıyla bu da George Bush usulü bir adalet olacaktır. Senato’nun karşısına davalı olarak değil davacı olarak çıkacağım” demişti.


Galloway, Irak savaşına muhalefeti nedeniyle İşçi Partisi’nden ihraç edilmiş, 5 Mayıs’ta yapılan seçimlerde, kurduğu Respect partisinden milletvekili olarak yeniden Avam Kamarası’na girmişti.


SENATO RAPORU


Öte yandan ABD Senatosu’nda yayımlanan bir raporda Amerikan Yönetimi’nin, Irak’ta Saddam Hüseyin döneminde yapıldığı iddia edilen 8 milyar dolarlık kaçak petrol ticaretinden haberdar olduğu ve buna göz yumduğu belirtildi.


Senato Daimi Alt Komisyonu’nun azınlıktaki Demokrat üyeleri tarafından kaleme alınan rapora göre, “ABD, gıda karşı petrol programında bazı yabancı politikacılara rüşvet verildiğini” de biliyordu.


Gıda karşılığı petrol programı, Kuveyt’i işgalinden sonra uluslararası yaptırımlara maruz kalan Irak’ın gıda ve ilaç alabilmesi için uygulanmış, bu çerçevede Saddam Hüseyin yönetimine 1996 yılında belli miktarda petrol satma izni verilmişti.


Kara para aklama ve Enron gibi soruşturmalarda adını duyuran Senatör Carl Levin’in liderliğindeki altkomisyonun raporuna göre, Amerikan Yönetimi Irak’ın yasa dışı petrol satışından haberdar olmakla kalmadı bunu kolaylaştırdı.


Rapor, Irak Yönetimi’nin gıda karşılığı petrol programında öngörülenden daha fazla petrol satarak 228 milyon dolar gelir elde ettiği ayrıca Türkiye, Suriye, Mısır ve Ürdün’e sekiz milyar dolarlık kaçak petrol sattığı iddiaları üzerinde odaklanıyor.


Raporda daha Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda bazı yabancı politikacılara Irak’a destekleri karşılığında gıda karşılığı petrol programında rüşvet önerildiği iddiaları da yineleniyor. (BBC)

780850cookie-checkİfade vermeye gitti ama sorguladı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.