Faik Bulut Londra’da Suriye’yi anlattı

Bulut, Haringey’deki Elbistan Community Centre’de düzenlenen Suriye ve Ortadoğu’daki son gelişmeler konusunda düzenlenen panele katıldı. Sohbet havasında geçen panele, 200’e yakın dinleyici katıldı.

Bulut, suriye’deki Kürtlerin bağımsızlığı için mücadele eden Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) başta Türkiye olmak üzere dış müdahale istemediklerini belirterek, “PYD Suriye’nin içişlerinin dış müdahale olmadan iç dinamikleriyle çözümlenmesini savunuyor. Esad gitsin ya da gitmesin her iki olasılıkta da Suriye’de iktidar güçlerine karşı bağımsızlıklarını kurmayı amaçlıyorlar” dedi.

Suriye’nin diğer Arap ülkelerinden farklı bir jeo-stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Bulut, “Suriye’nin Rusya ve Çin ile ticari ve askeri anlaşmaları bulunuyor. Ayrıca Suriye’yi İran ve Lübnan’ı hesaba katmadan düşünmemek gerekir. Suriye’ye bir müdahale diğer Arap ülkelerinden farklı olarak suriye’de kalmaz ve bütün bölgeyi sarar” diye konuştu.

Bulut, Türkiye’nin başta ABD’nin desteği ile suriye’ye müdahaleyi savunmasına karşın arkasında ABD’yi göremeyince şahin politikasını sürdüremediğini anlatarak “Yeni Osmanlıcılık hayalindeki AKP bölgede ateşle oynuyor. ABD ve Batı AKP’yi Suriye politikasında yalnız bıraktı…” dedi.

Suriye hakkında yanlış bilgilendirme yapıldığını öne süren Bulut şöyle devam etti:

“Suriye’de yüzde 30 oranındaki Şii kesimin lideri Esad iktidarının azınlığı temsil ettiği ve kalan çoğunluğun iktidar karşıtı olduğu söyleniyor. Bu yüzde 70’lik oranda Kürtler de bulunuyor. Esad’ın temsil ettiği Şii’lerin Türkiye’deki Alevilerle ilişkilendirmek isteyenler de yanılıyor. Suriye Şiileri tamamen farklı bir mezheptir… Suriye hakkında doğru yargılara ulaşmak için doğru verilyerle yola çıkmak gerekir…”

Konuk yazar panel sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

845730cookie-checkFaik Bulut Londra’da Suriye’yi anlattı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.