Faizlerin düşmesi rantiyercileri vurdu

The Daily Telegraph gazetesi, İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını keserken, İngiltere nüfusunun yaklaşık dörtte birinin hiç bir tasarruf yapamaz hale geldiğini yazdı.

“Faiz oranları öylesine düşük ki, çoğu İngiliz vatandaşı para biriktirmenin bir anlamı olmadığını düşünüyor” diyen gazete, “Uzmanlara göre, bundan bir kaç ay önce yüzde 5’i bulan faiz oranları düşünüldüğünde, tasarruf sahiplerinin aylık kaybının toplamda 3 milyar sterlini bulması bekleniyor” diye devam etti.

150 MİLYAR PARA BASILACAK

The Daily Telegraph da Maliye Bakanı Alistair Darling’in Merkez Bankası’nın nakit yaratırken 150 milyar sterline kadar çıkmasına izin vermesine dikkat çekerek şunları yazdı:

Gazetenin yorumu şöyle:

“İngiltere Merkez Bankası, İngiltere’nin sıkıntı içindeki mali sistemine, 150 milyar sterlin nakit yaratma sözüyle ‘bilinmeyene doğru tarihi bir adım’ attı. Bu da, faiz oranlarının ilk kez olmak üzere para politikasında temel araç olmaktan çıktığı anlamına geliyor. Nicel gevşemenin, dünyanın her hangi bir yerinde başarı sağladığına pek az kanıt bulunduğundan, uzmanlar da kaygılarını dile getirdiler.”

The Independent gazetesinin haberine göre de küresel mali krizin en şiddetli vurduğu sektörlerden olan emlak piyasası, Letonya’nın ardından en çok İngiltere’de düşüş sergiledi.

Gazetedeki haber şöyle:

“İngiltere’de emlak fiyatları, yüzde 14,7 ile geçen yıl dünya genelinde en şiddetli düşüşlerden birini yaşadı. 2008’in dördüncü çeyreğinde, incelenen 42 ülkenin dörtte üçünden fazlasında emlâk değerlerinde rekor düşüşler yaşandı. Dubai krizden en az yarayla çıkanlardan biriydi, emlak fiyatları 2008’de yaklaşık yüzde 50 arttı ama bu kazancın, bu yıl büyük ölçüde silineceği tahminleri yapılıyor.”

1190360cookie-checkFaizlerin düşmesi rantiyercileri vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.