Falezlerde ışıklandırma ısrarı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Cem Oğuz: “Niagara Şelalesi’nin ışıklandırması öyle rengârenk ki bizim projemize pavyon benzetmesi yapanlar onu görünce ne der bilmiyorum.”

Antalya kent merkezinde bulunan doğal sit alanı statüsündeki falezlerin ışıklandırılmasına yönelik Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı proje gelen tepkilerin ardından 17 Mart’ta durdurulmuştu. Ancak hem bilim insanlarının hem de kent kamuoyunun tepkilerine rağmen ilk etabı Yavuz Özcan Parkı’nda uygulamaya konulan ışıklandırma projesinde ısrar eden belediye yönetimi yeniden harekete geçti. Projenin devam edeceğini açıklayan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Cem Oğuz, falez ışıklarının doğal yapıya uygun olacağını savunarak, “Bizim planladığımız türden ışıklandırma uygulamaları aslında dünyanın her yerinde var. Fransa’nın Normandiya, Avustralya’nın Kanguru, Portekiz’in Ponto Do Sol Madeira, Lübnan’ın Beyrut, Girit’in Matala, Korsika’nın Bonifacio falezlerinde hep benzer aydınlatmalar var. Hatta Kanada’daki Niagara Şelalesi’nin ışıklandırması öyle rengârenk ki bizim projemize pavyon benzetmesi yapanlar onu görünce ne der bilmiyorum” diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Cem Oğuz, kamuoyundan ve bilim insanlarından gelen tepkiler üzerine geçtiğimiz Mart ayında durdurulduğunu açıkladığı falezlerin ışıklandırılması projesine devam edileceğini açıkladı. Hürriyet Akdeniz’den Ceren Deniz’in haberine göre projenin kamuoyuna duyurulması sürecinde hata yapıldığını dile getiren Oğuz, kamuoyunun tepkisinin bu nedenle ortaya çıktığı görüşünü savundu.

 

‘PROJE İÇİN UZMAN GÖRÜŞLERİNİ ALDIK’

Proje için uzman görüşlerinin alındığını dile getiren Başdanışman Cem Oğuz, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile ilgili çevre kurullarından onay aldıktan sonra proje için harekete geçtiklerini kaydederek, “Projedeki ışıklandırma bölgesi o kadar az bir alan ki aslında sadece insan yoğunluğunun yüksek olduğu ve zaten aydınlık olan 12 kilometrelik merkezi bölgedeki falez bandını ışıklandıracağız. O hattın da dörtte birini kapsayacak şekilde Konyaaltı varyantından başlayıp eski Antalya stadının olduğu bölgede bitecek bir proje” diye konuştu.

‘NİAGARA ŞELALESİNİN IŞIKLANDIRMASI ÖYLE RENGARENK Kİ’

Işıklandırma projesinin sosyal medyada paylaşılan görsellerdeki gibi olmadığını anlatan Oğuz, “Biz kendimizi bu konuda iyi anlatamadık. Aslında falezler çok doğal bir görünüme sahip olacak. Bizim planladığımız türden ışıklandırma uygulamaları aslında dünyanın her yerinde var. Fransa’nın Normandia, Avustralya’nın Kanguru, Portekiz’in Ponto Do Sol Madeira, Lübnan’ın Beyrut, Girit’in Matala, Korsika’nın Bonifacio falezlerinde hep benzer aydınlatmalar var. Hatta Kanada’daki Niagara Şelalesi’nin ışıklandırması öyle rengârenk ki bizim projemize pavyon benzetmesi yapanlar onu görünce ne der bilmiyorum” görüşünü dile getirdi.

İNSANCIL FOK AİLESİ, IŞIKLI ORTAM SEVEN GÖKDOĞAN

Doğa bilimcilerin falez projesini planladıkları alanın Akdeniz foklarının uğrak yeri olmadığını söylediklerini öne süren Oğuz’un, “12 kilometrelik bantta sadece Kadınyarı’na gelen bir fok ailesi var. Onlar da çok insancıl olduğu için o bölgedeki aydınlatmaya rağmen ışığa geliyorlar” ifadelerini kullanması dikkat çekti. Falezleri çok ziyaret eden gökdoğan kuşu için aydınlatmanın artı bir değer olduğunu da ileri süren Oğuz, “Avcı bir kuş olduğu için ışıklı ortama yerleşiyor” dedi.

İlgili yazı için:

https://gazeteciyazaryusufyavuzblog.wordpress.com/2021/04/05/hayaller-isil-isil-gercekler-beton-kalibi/

 

2514210cookie-checkFalezlerde ışıklandırma ısrarı!
Önceki haberCorbyn: Olaylar İsrail hükümeti destekli
Sonraki haberİngiltere’de “Evden çalışın” tavsiyesi 21 Haziran’da sona erecek
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.