Falkland meselesi Arjantinli Christina’yı terletiyor

Chirstina Kirchner’in zor ve zahmetli günler geçirdiği, özellikle son Falkland gerilimi nedeniyle yaptığı basın toplantılarında açıkça görülmeye başlandı. Yakın zamanlarda eşini kaybetmiş bulunan dul Christina’nın sıkıntısı her hâlinden belli oluyor.

İspanyol balıkçı teknelerinin İngiliz adaları açığında bulunup, Arjantin karasuları eşiğinde Londra’nın bilgisi dahilinde avlanması üzerine bölgeye gönderilen Arjantin Donanması yoğun blokaj uygulamasına da başladı.

Büyük Britanya’nın henüz resmî bir açıklaması duyulmamış olmakla beraber, bölgedeki gözlemcilerin askerî faaliyetlerde artış görüldüğü yönündeki iddiaları dikkat çekti.

1982 yılında İngiltere ile Arjantin arasında 10 hafta süren ve baskın deniz gücüyle Arjantin’i kendi karasularında yenik düşüren İngiliz Donanması’nın işgalden kurtardığı koloniyal Falkland adaları için, Başbakan David Cameron, ¨Tartışmaya açık bir konu dahi değildir, bu adalar İngiliz adasıdır ve her zaman Büyük Britanya’nın olacaktır¨ diye kestirip attı.

Öte yandan Arjantin Devlet Başkanı Bayan Christina son açıklamasında sert konuşup, otuz yıl evvel ülkesi aleyhine sonuçlanmış savaşın rövanşını almaya hazır olduklarını vurgulayan bir dille İngiltere’ye kolonyalizm dersi verip meydan okudu. Yakın zamanda eski Cumhurbaşkanı olan kocasını yitirip dul kalmış olan Christina, ¨Kolonyalizm tarih batağına saplanmıştır, İngiltere’nin karasularımızdaki bu adalara sahiplenmesi boşunadır¨ diye sürdürdüğü konuşması Arjantin’de ayaklanmaya hazır ulusal duyguları harekete geçirip bir süredir ekonomik sıkıntılar yüzünden kamuoyu barajlarına takılmış popülist-halkçı bayan başkana puan kazandırdı.

Hâlen, Arjantin kıyılarından 300 mil uzaktaki Falkland adalarında İngilizlerin izniyle balık avlayan İspanyol gemilerine blokaj ve abluka uygulanıyor. Arjantin Donanması ve eşliğindeki sahil koruma botları İspanyol balıkçıları bölgeden uzaklaştırırken Falkland ekonomisi için bir yıkım sayılacak balıkçılık konusu siyasi-askeri tırmanışa zemin olmaya devam ediyor.

1533910cookie-checkFalkland meselesi Arjantinli Christina’yı terletiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.