FARC ile çatışma: 18 ölü

Çatışmada operasyonun komutanı General Alejandro Navas’ın da içinde bulunduğu 4 asker yaralandı. Cumartesi gününden itibaren, başkent Bogota’ya 115 km. uzaklıkta bulunan Meta eyaletinde gerçekleştirilen operasyondan sonra hayatını kaybeden askerlerin naaşları askeri bir uçakla bölgenin başkenti Villavicencio’ya gönderildi. Yaklaşık 95 km2lik bir alanda gerçekleştirilen operasyonu bölgenin güvenliğinden sorumlu “Omega” karakolu gerçekleştirdi.

FARC(Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) Kolombiya’nın en eski ve askeri olarak en güçlü gerilla oluşumlarından bir tanesi olarak, ABD’nin finansal  desteğiyle yıllardır gerçekleştirilmeye çalışılan “Kolombiya Planı” ile Kolombiya’da güvenliği sağlamaya çalışan Devlet Başkanı Alvaro Uribe  iktidarına karşı savaşıyorlar.

Uribe’nin başkanlığa gelmesinden itibaren kendisine karşı tam 11 suikast gerçekleştirildi. 4 yıl boyunca devlet başkanlığı görevinde bulunan Alvaro Uribe, son olarak 7 ağustos’da gerçekleştirilen seçimlerde ikinci kez  %62 oy çokluğuyle yeniden iktidara gelmişti. Önceki iktidarında devlet başkanlığını aldığı gün 7 Agustos 2002’de yapılan bir FARC saldırısında iki el yapımı roketten bir tanesinin başkanlık sarayının yakınında bulunan fakir bir mahalleye isabet etmesiyle 21 kişi hayatını kaybetmiş ve 70 kişi yaralanmıştı.

Kuruluşu  60lı yıllara denk gelen ve tam 70 cephe veya kurtarılmış bölgede eylem yapan FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de  Colombia)’nin kuruluş amacı, ülkedeki sosyal adaletsizliklere, ekonomik ve politik sorunlara son vermek, ABD’nin Kolombiya’ya müdahalesine karşı koymak ve bir marksist devlet kurmak idi.  

1982’de yapılan VI. Konferans’da Jacobo Arenas liderliğinde bulunan FARClar, yeni stratejiler belirleyerek her alanda hem siyasi hem de silahlı mücadeleyi birlikte yürütme kararı aldiktan sonra örgütün adını FARC-EB, FARC- (Halkın Ordusu)  olarak değiştirdiler. Böylece hem sayılarını arttırmayı planlamakta, hem de uyuşturucu trafiğiyle birebir ilişkide olmadıklarını ortaya koymak istemekteydiler.  Ancak, örgütün  birinci dereceden finans kaynağının, uyuşturucu madde üreticisi ve pazarlayıcısından alınan  düzenli aidatlar olduğu biliniyor.

1999’da  Kolombiya Devlet Başkanı Andres Pastrana ve ABD Devlet Başkanı Bill Clinton’ın uyuşturucu trafiğine  ve ülkedeki şiddet ortamına son vermek için   “Plan Kolombiya”  adı altında bir operasyon başlatmışlardı. ABD’nin Yaklaşık 1milyar 250 milyon dólar harcadığı operasyon  afyon ve koka tarlalarının kökten yoketmeyi planlıyordu.. Bu arada ABD Devlet Baskanı G. Bush, ABD’nin bölgedeki en sıkı müttefiki olan Kolombiya’ya önümüzdeki Pazar bir resmi gezi gerçekleştirecek.

Avrupa Birliği, ABD ve Kolombiya devleti, FARC’ı,  terörist organizasyonlar listesinde gösteriyor.   2004’deki sayıları 12 bin veya 16 bin arasında olduğu sanılan FARC gerillaları, neredeyse ulusal toprakların yüzde %80inde operasyon düzenledi ve yerel halktan herzaman  yardım aldı. Her şehirde özellikle fakir ve marjinal bölgelerde milisleri bulunan FARC gerillalarının komşu ülkelerden  Venezuela ve kokain laboratuarlarının bulunduğu söylenen Ekvator ile  işbirliği yaptığı söylenmektedir.  Bazı analistlerin dediğine göre, birliklerini dinlendirmek, koka işlemek, bazen de siyasi ve diplomatik hazırlıklar yapacağı zamanlarda FARClar yalnızca Kolombiya’da değil , diğer komşu ülkelerde de özellikle de Ekvator ve Venezuela sınırında varlıklarını veya etkinliklerini sürdürüyorlar.

 

1147270cookie-checkFARC ile çatışma: 18 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.