Fatih Sultan Londra’yı geziyor

Fatih Sultan Mehmet’in, İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından 1480 yılında yapılan portresi, İngiltere’nin başkenti Londra’daki Victoria ve Albert Müzesinde sergileniyor.

Eser, müzede, 1400-1600 yılları arasına ait, Ortaçağ ve Rönesans dönemi sanat eserleriyle birlikte müzenin birinci katındaki Wolfson galeride yer alıyor.

Müze yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Londra’nın merkezinde bulunan ve çok sayıda turistin ziyaret ettiği müzelerden biri olan National Gallery’nin “daimi sergilenen sanat eserleri” arasında yer alan, Fatih Sultan Mehmet portresinin, 3-4 yıllığına bu müzeden Victoria ve Albert Müzesine getirilmesine karar verildi.

Müzenin küratörleri, sergilenmek istenen ve İtalyan sanatçılar tarafından yapılan, üzerinde Fatih Sultan Mehmet’in resminin bulunduğu madalyonlarda yer alan üç tacın, Bellini’nin Fatih portresi üzerinde de olduğunun fark edilmesiyle bu eseri bir süreliğine National Gallery’den Victoria ve Albert Müzesine getirme kararı aldı.

Yaklaşık 1 aydır, 4 madalyon ve Nicolas de Nicolay’ın 1567-68 yıllarında Osmanlı devletine yaptığı seyahatin ardından yazdığı kitapla birlikte sergilenen, Fatih Sultan Mehmet portresi, Victoria ve Albert Müzesinde oldukça ilgi görüyor.

Bu önemli eserin yanı sıra müzede, Osmanlı dönemine ait İznik çinileri ve halılar da sergileniyor.

FATİH VE BELLINI

Müzede eserle ilgili verilen bilgide, rönesans dönemine ilgisiyle bilinen Fatih Sultan Mehmet’in, 1429-1507 yılları arasında yaşayan İtalyan ressam Gentile Bellini’yi 1479 yılında İstanbul’a davet ettiği, resmini yapmasına izin vermeden önce Bellini’nin yeteneğinden emin olmak için, sarayda çeşitli insanların portrelerini yapmasını istediği belirtiliyor.

Ayrıca, 1481 yılına kadar İstanbul’da kalan Venedikli ressam Bellini’nin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Fatih Sultan Mehmet tablosunun sağ alt köşesinde, Latin harfleriyle 25 Kasım 1480 tarihinin yazılı olduğuna dikkat çekiliyor.

716290cookie-checkFatih Sultan Londra’yı geziyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.