Fazıl Say’a hapis cezası

İlk yargılama sonucunda da 10 ay hapis cezasına hükmeden mahkeme, söz konusu hükmün açıklamasını geri bırakmış, bu nedenle de Say için verilen mahkumiyet kararının Yargıtay’a taşınmasının önü kapanmıştı.

İKİNCİ KEZ YARGILANDI

Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da yazdığı iddia edilen sözler nedeniyle “dini değerleri aşağılama” suçlamasıyla yargılanan ünlü piyanist Fazıl Say ikinci kez yargılandı.

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki ilk yargılama sonucu Say’a 10 ay hapis cezası verilmiş ancak hükmün açıklanması geri bırakılmıştı. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ile Yargıtay yolunun kapanması üzerine Say’ın avukatları bir üst mahkemeye kararın kaldırılması için itiraz etti.

İtirazı değerlendiren 29. Asliye Ceza Mahkemesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının iptal ederek, Say’ın yeniden yargılanmasına karar verdi. Bu çerçevede Fazıl Say, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını isteyip istemediğinin sorulması için bugün yeniden yargılandı.

SAY’I AVUKATI TEMSİL ETTİ

İstanbul 19. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Fazıl Say katılmazken, Say’ı avukatı Meltem Akyol temsil etti. Duruşmada şikayetçiler Ali Emre Bukağılı, Turan Gümüş ve Orkun Şimşek ve avukatları da hazır bulundu.

ŞİKAYETÇİ AVUKATI: İTİRAZI KABUL EDEN MAHKEME KENDİNİ YARGITAY YERİNE KOYMUŞTUR

Şikayetçilerin avukatı Ahmet Gündel, sanık Say’ın hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına itiraz ettiğini hatırlattı. 29. Asliye Ceza Mahkemesi’nin itirazı kabul ettiğini belirten Gündel, “29. Asliye Ceza Mahkemesi kendisini Yargıtay yerine koymuştur. Bu karar hukuka aykırıdır” dedi.

Sanığın daha önce de sosyal paylaşım sitesi üzerinden hakaretler ettiğini iddia eden avukat Gündel, “Bu insanın hareketlerine bakınca psikolojik rahatsız olduğunu görüyoruz. Sanığın psikolojik halinin ceza ehliyetini kısmen kaldıracağını düşünüyorum. Bu konu da araştırma yapılmalı. Sanığın cezası bize göre ertelenmemeli ve hapis cezası olmalıdır” dedi.

SAY’IN AVUKATI: HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASINI KABUL ETMİYORUZ

Fazıl Say’ın avukatı Meltem Akyol ise müvekkilinin beraattini talep etti. Avukat Akyol, müvekkilinin düşünce ve fikir özgürlüğünden değil dini değerleri aşağılamak suçundan yargılandığını belirtti.

HAKİMDEN AVUKATA SORU

Hakim, avukata , “Müvekilliniz ile görüştünüz mü? Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istiyor mu istemiyor mu?” diye sordu. Bunun üzerine avukat Akyol, “Müvekkilim ile görüştüm. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararını kabul etmiyor. Verilen hükmün açıklanmasını istiyoruz” diye konuştu.

YİNE 10 AY CEZA ANCAK YARGITAY YOLU AÇIK

Davaya karara bağlayan mahkeme Say’a ikinci kez aynı cezayı yani 10 ay hapis cezası verdi. Ancak mahkeme ilk kararının aksine hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına itirazı dikkate alarak cezayı açıkladı. Açıklanan ceza sanığın sabıkasız olması nedeniyle ertelendi ve Say hakkında 2 yıl denetim süresi belirledi. Verilen cezaya ilişkin hükmün açıklanması ile Say için Yargıtay yolu açılmış oldu. Say aldığı 10 aylık hapis cezası için Yargıtay’a başvurabilecek.

Yasalar kapsamında ceza verilen ancak hükmün açıklanması geri bırakılan sanıklar, aldıkları cezaya Yargıtay yolu ile itiraz edemiyor. Selahattin GÜNDAY / İstanbul, (DHA)

İLGİLİ KÖŞE: İSMAİL BAYER / Fazıl Say, Bodrum’dan sesleniyor

1396580cookie-checkFazıl Say’a hapis cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.