Fazıl Say’sız Antalya Piyano Festivali

Say’ın Facebook hesabından, orkestra şefi Gürer Aykal’ın festival için Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile anlaştığı ileri sürülen “Bak buna şaşıracaksınız” başlıklı bir mesaj yayımlandı:

“Türel ile Aykal Antalya’da çok güzel şeyler yapacaklarmış. Festivali büyüteceklermiş. Orkestra kuracaklarmış. Öyle bakakaldım bir an. Orkestra elemanlarında Atatürk rozeti olmadığı için zılgıt çeken Aykal ve Antalya’da AKP ile ‘çok güzel şeyler’ yapmak, mesela Fazıl’ın kovulduğu kendi festivalini büyütmesi… Sağolsun, Aykal Hoca. Büyüksün. Mesela zaten iki orkestrası olan bir şehirde AKP ile bir tane daha orkestra kurmak, ama diğer ikisini kapatılma tehlikesini, bütün yaşananları, sıkıntıları unutuvermek… Antalya dışında bir dünya olduğunu ve orada bu işin pek öyle olamayacağını unutması Aykal’ın… Ben şaşırdım. Belki siz de şaşırmışsınızdır.”

Anımsanacağı üzere, yeni seçilen AKP’li Belediye Başkanı Menderes Türel, belediyece düzenlenen Antalya Piyano Festivali’nin, festivalin genel sanat yönetmenliğini yapan Fazıl Say olmadan da devam edebileceğini söylemesinin ardından bir yönetim krizi yaşanmıştı. Türel’in bu açıklamasının ardından Fazıl Say da “Şu bir gerçektir, suçsuz yere yargılandığım ve 10 ay ceza aldığım için, hiçbir AKP’li arkadaşım olamaz. Bu şartlarda AKP belediyesinin kazandığı bir şehirde bir aydınlanmayı temsil eden bizim festivalimize ne olacak ben de merak ediyorum” diyerek Antalya Piyano Festivali’nin yönetiminden çekileceğinin sinyalini vermişti.

Festival organizasyonunu yapan Forte Prodüksiyon şirketi sahibi Kadir Dursun da dün yaptığı bir açıklamayla festival organizasyonundan ayrıldığını duyurdu: “Belediyenin değişmesi ile yaşanan gelişmeler ve Sn. Fazıl Say’ın festivalin sanat yönetmenliğinden ayrılma kararı alması neticesinde; ilk günden bu yana organizasyonunu yaptığım festivalden ayrılma kararı aldığımı üzüntüyle bildirmek zorundayım. 14 yıldır büyük bir özveri ile çalışmaya gayret ettiğim festivalin yaşaması için, bundan sonra da bilgi birikimimi ve deneyimimi paylaşmaktan mutluluk duyacağımı belirtmek isterim.” (Cumhuriyet)

AÇIK GAZETE: Türkiye’nin yüzakı sanatçı Fazıl Say’a yapılan bu haksızlığı kınıyoruz…
İLGİLİ YAZI: İsmail Bayer / Fazıl Say, 15. Antalya Piyano Festivali

1424160cookie-checkFazıl Say’sız Antalya Piyano Festivali

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.