Federasyon’da sancılı Olağanüstü Kurul

Pazar günü Olağanüstü Kurul’a gidecek olan Federasyon üyesi dernekler üçte iki çoğunlukla, tüzük değişikliğini onaylarsa ‘asbaşkan’ Tayfun Pasa’nın 12 Şubat’ta otomatik olarak başkan olması engellenmiş olacak… Pasa, Olağanüstü Kurul’u kendisine yönelik bir güven oylamasına dönüşeceğini öne sürerek tüzük değişikliğine karşı çıkıyor.


Türk Dernekleri Federasyonu’nda (Federasyon) başkanlığa vekalet eden ‘asbaşkan’ Tayfun Pasa, ‘Olganüstü Kurul’da asıl niyetin tüzük değişikliği değil bir sonraki dönem için otomatik başkanlığımın oylanmasıdır’ dedi.


16 derneği çatısında toplayan Federasyon, 29 Ocak günü saat 13’de “76b-c Forest Street London N18 2 SL” adresindeki İngiltere Türk Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde Olağanüstü Kurul için toplanacak.


Federasyon geçen yılki Yıllık olağan Gerel Kurul’unda, Asbaşkanlık sistemini değiştirmek için karar almıştı. Kurul’a muhafazakar dernekler ve Türk Bankacılar Birliği katılmamıştı.


Federasyon’da iki yıldır başkanlığa vekalet eden ‘asbaşkan’ Tayfun Pasa, “Olganüstü Kurul’da asıl niyetin tüzük değişikliği değil bir sonraki dönem için otomatik başkanlığımın oylanmasıdır” diye konuştu.


Pasa, iki yıl önce asbaşkan Günay Aydın’ın 2 yıl sonrasında otomatik olarak başkan olmasının önüne geçilmek amacıyla “asbaşkanlık” sistemine itiraz edildiği ve bu amaçla oylama yapıldığını hatırlatarak, “Şimdi aynı tüzük maddesiyle aynı şeyleri bana yapmak istiyorlar” dedi.


Pasa, Federasyon’da Olağanüstü Kurul’un çağrılma gerekçesini şöyle anlattı:


“Geçen dönem bütün engelleme çabalarına karşı otomatik olarak başkan olan asbaşkan Aydın, Yönetim Kurulu’nda rahat çalışma ortamı bulakmadığı için istifa etmek zorunda kalmıştı. O’nun yerine asbaşkan olarak iki yıldır vekalet ediyorum. 12 Şubat 2006’da yapılacak seçimlerde de otomatik olarak başkan olacağım. Ayrıca bir asbaşkan ve 5 yönetim kurulu üyesi seçilecek. Bazı arkadaşlar ‘asbaşkanlık sistemini kaldırmak geçmişte verdiğimiz sözdür’ diyerek Olağanüstü Kurul toplanmasını istedi. 29 Ocak’ta toplanacak Olağanüstü Kurul’da tüzük değiştirilmeye çalışılacak.”


Pasa, tüzük değişikliğine karşı çıktığını belirterek, “Geçmişte tüzük değişikliği Günay Aydın’a karşı kullanılmıştı. O dönemde ben de bu amaçla oy kullanmıştım. Benim tüzük değişiklik isteyenlere iki noktada itirazım var. Birincisi tüzük değişikliğinde yanlış zamanlama olarak telakki ediyorum. Bu konuda çok geçikildi. 12 Şubat’taki seçimlerden sonra kimseyi hedef almadan tüzük değişikliği yapılmalı. İkincisi; bu durumda eski yönetimin giderayak benim başkanlığımı engellemeye yönelik bir niyeti olarak görüyorum. Benim şahsıma yapılan bir hareket olarak telakki ediyorum. Üçte iki çoğunluğu bulup da bu maddeyi değiştiremeyecekler. Eğer bulunursa da bana güvensizlik verilmiş demektir. O zamanda orada durup faydalı olamam zaten… Olağanüstü Kurul’da kendi aleyhime oy vermemi kimse beklemesin ama üçte iki çoğunluk değişikliği onaylarsa karara saygılıyım.”


Pasa, Federasyon’un son iki yılını da şöyle değerlendirdi:


“Yönetim Kurulu bütün kararlarını uyum içinde ekseriyetle almıştır. Faaliyet açısından bir çok şey yapılmak istenmesine karşın istenildiği kadarı yapılamadı. Bu da tüm üyelerin geniş kapsamlı desteğinin olmamasından kaynaklandı. Yapılan en önemli faaliyet de Ermeni soykırımı iddialarına karşı Edinghburg ve Galler’deki belediyelerdeki lobi faaliyetleriydi… Bu çalışma bir sisteme oturtuldu. Federasyon’un toplum içindeki lobi çalışmaları devam edecektir… Bu konudaki kıvılcım ateşe dönüştürüldü. Toplum aydınlatılarak katılımları sağlandı… En önemli sorunumuz sayılan mekan sorunu ise ne yazık ki çözülemedi. Tabii yeni seçimlerde bütün üyelerin ahenkli biradada çalışması da sağlanmalı… Ben Federasyonun bütünlüğü birlik ve beraberliğine önem veriyorum. Bu misyonla da çalışmayı sürdürmek istiyorum…”


FEDERASYON’DA BAZI GÖRÜŞLER


Federasyon’daki bazı dernek yöneticileri Olağanüstü Kurul’u şöyle değerlendirdi:


Hasan Taşlıca (Turkish Foruk UK): Federasyon üyeliğimizi dondurduk. Bu kadar başarısız bir ekibin şimdi yeni bir tüzük yaparak başarılı olabileceği şüphe götürür…
Her tüzük iyidir. Önemli olan niyettir. O ekiple çalışabileceğimize inanmıyoruz. Federasyon’da üyeliğimizi de bu nedenlerle dondurduk. Orada saygınlığını yitirmiş insanların çekilip, iyiniyetli uzlaşmacı arkadaşların gelmesi durumunda yeniden aktif olarak Federasyon çatısında yer alacağız… Olağanüstü Genel Kurul’a da katılmıyoruz…


Ziya Akşahin (Tekstil ve Sanayi Gelişim Derneği): Olağanüstü Kurul ile Genel kurul’a bir kaç hafta kala tüzüğün değiştirilmesi hatalı. Zamanlama yanlış ama sonuçta da tüzük değiştirilmeli… Tayfun Pasa’ya yönelik bir eylem değildir.


Lokman Duran (İngiltere Müstakil İşadamları Derneği): Biz geçmişteki rahatsızlıktan dolayı Federasyon’dan uzakta kaldık. Biz Federasyon dağıldı gibi görüyoruz. Yine Günay Aydın’ın hikayesini geldik. Fedarasyon’da asgari müştereklere saygı kalmadı. Olağanüstü Kurul’daki tavrımızı henüz saptamadık…


Nilgün Atalay Ergök (İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği): Tüzük değişikliği için iki yıl önce karar almıştık. Federasyonun geleceğini düşündüğümüz için tüzüğü değiştirmek istiyoruz. Tayfun Bey’in derneklerle iyi ilişkide olduğunu biliyoruz. Kendisine yönelik bir tavır olarak algılanmamalı…


Metin Çetin (İngiltere Türk Öğretmenleri Derneği): Tüzüğün uygun olmadığı daha önce belirtildi ve bu konuda karar alındı. Başkan’ınşahsına yönelik değildir…


Şener Sağlam (Pekünlüler Kültür ve Eğitim Derneği Sekreteri): Daha önce de karar alındığı için üyeler genellikle değişiklikten yanaydı… Federasyonun önünü açmak ve demokratik bir ortam yaratmak için tüzük değişikliği yapılmalıdır.


Nilgün Yıldırım (Britanya Türk Kadınları Derneği): Federasyon’daki olay eski başkan Günay Bey’in zamanından beri sürüyor. Olağanüstü Genel Kurul’da açık yüreklilikle bu konu tartışılıp sıkıntının bitmesi gerekir artık. Dernekleri toparlaması gereken Federasyon, gerekli bir ihtiyaca cevap vermek için kurulmuştu. Federasyon’da çalkantı olmamalı… Başkan Bey de kişisel algılamamalı. Kurumsallaşmaya gidilmeli…


FEDERASYONU OLUŞTURAN DERNEKLER


– Britanya Türk Kadınları Derneği: Nilgün Yıldırım
– İngiltere Türk Diyanet Vakfı: Yaşar Çolak
– İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği: Nilgün Atalay Ergök
– Pekünlüler Kültür ve Eğitim Derneği: Fikri Cebeci
– İngiltere Türk Bankacılar Derneği: Şevki Acuner
– İngiltere Türk Öğretmenleri Derneği: Metin Çetin
– Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası: Remzi Gür
– İngiltere Müstakil İşadamları Derneği: Lokman Duran
– Tekstil ve Sanayi Gelişim Derneği: Ziya Akşahin
– İngiltere Türk İslam Kültür Vakfı: Sebahattin Akça
– İngiltere Mustafa Kemal Derneği: Cavlan Suerdem / Aliye Mehmet
– Avrupa Türk Spor Birliği: Tayfun Pasa
– Türk Yaşlılar Derneği: Dilek Hüseyin
– Turkish Forum UK: Hasan Taşlıca
– Anadolu Kültür Merkezi / Hayrettin Aydın
– İngiltere Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği: Halil Çakır


FOTOGRAF: Federasyon Asbaşkanı Tayfun Pasa


 


 

787390cookie-checkFederasyon’da sancılı Olağanüstü Kurul

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.