Felix ev boşalttırıyor

İki hafta önce saatte 400km.esen rüzgarlarıyla bölgede bir çok zarara yol açan Dean kasırgasından sonra, 5 şiddetinde Felix sezonun  ikinci büyük kasırgası oldu.  

Dün saatte 230km.’yi bulan rüzgarlarıyla Karaib denizi üzerinden orta Amerika’ya doğru yol almaya devam eden ve Amerika Birleşik Devletleri Kasırga Merkezinin-NHC, bugün sabah saatlerinde  Nicaragua ve Honduras’a vurmasını beklediği kasırga, tam da beklenen saatlerde önce Nicaragua’ya girdi ve yere vurduktan sonra öğle saatlerine doğru şiddetini düşürmeye başladı. Halen 130km. hızda esen rüzgarlarıyla sürmekte olan kasırganın etkisi en az 3 gün daha bölgede devam edecek.
 
Nikaragua hükümeti ise, “Miskita” kızılderililerinin yaşadığı 150 bin kişilik bölgede, boşaltılma yapmasını istemişti. Aynı şekilde Belize hükümeti de, kıyı bölgelerinde yaşayan 40 bin kişinin kuzey bölgelerine çıkmasını istemişti. Böylece şu an,  bölgede binlerce insan evini eşyasını bırakıp sığınabildikleri yerden, bu doğal afeti en az zararla atlatmayı bekliyor.

Diğer taraftan da  Kosta Rika ve Dominik Cumhuriyeti ise, kasırganın olası etkilerine karşı hazırlıklı olduklarını belirttiler.

Honduras Devlet Baskanı Manuel Zelaya, Felix’in 1998’de yaşanan ve 5500 kişinin ölümüne yolaçan Mitch kasırgası kadar şiddetli olmadığı söyledi.

Acapulco’dan geçen ve 800 evin sular altında kalmasına sebep olan  ve bugün öğle saatlerinde Meksika’nın kuzeyinde bulunan Los Cabos’a  vuracak olan bir başka kasırga ”Henriette’ den korunmak uzere, bölgede bulunan 60 bin turistin bölgeyi boşaltması bekleniyor. 1 şiddetindeki Henriette’in çok ciddi zararlara sebep olmayacağı bekleniyor ancak orta Amerika’daki tropikal siklondan ötürü bugün orta Meksika’nın 29 bölgesinde şiddetli yağışlar yaşanıyor.

1157220cookie-checkFelix ev boşalttırıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.