FETÖ’den kapatılan vakıftaki AKP’li bakan kim? 

‘Bu kentte Çavuşoğlu ve Tamince etkili olduğu sürece FETÖ olduğu gibi kalır…’
 
YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’da devletin FETÖ’cü vakfa tahsis ettiği araziye Fettah Tamince 5 yıldızlı otel dikti. Erdoğan’ın imzaladığı kanun teklifini Gül onayladı, TBMM Başkanı Şahin ise mütevelli heyetinde Bakan Çelik’in de yer aldığı FETÖ’cü vakfın üniversitesinin temelini attı. 15 Temmuz’un ardından FETÖ’cü olduğu gerekçesi ile kapatılan vakfın üniversitesine ise dokunulamıyor. Antalya’da Çavuşoğlu ve Tamince’nin iktidar olduğu iddiaları, kentteki FETÖ’cü yapılanmayla yürütülen mücadelenin bir tiyatrodan ibaret olduğu eleştirilerini de beraberinde getiriyor.
 
‘GÜLEN BENİM İÇİN İDOLDÜR, ERDOĞAN’A AŞIĞIM’
“Fethullah Gülen benim için idoldür, Tayyip Erdoğan’ın adamıyım, tanıyınca âşık oldum” sözleriyle yıllardır tartışmaların odağında olan Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gözlerin üzerine çevrildiği isimlerin başında geliyordu. 15 Temmuz sonrası Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan Tamince, 1986 yılında geldiği Antalya’da Gülen cemaatinin evlerinde ve yurtlarında kaldığını anlatmış, “Cemaate dâhil olmam için kendilerini Nuh’un gemisi olarak gösterdiler” ifadelerini kullanmıştı.
O VAKIF FETÖ’DEN KAPATILDI AMA ÜNİVERSİTESİNE DOKUNULAMIYOR
FETÖ üyesi olmak ve dolandırıcılık suçlamalarıyla ifadesine başvurulan Tamince, savcılığın takipsizlik kararıyla soruşturmadan kurtuldu. Tamince’nin mütevelli heyeti başkanı olduğu Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin (UAÜ) bağlı olduğu ‘Gaye Eğitim, Sağlık, Spor ve Çevre Vakfı’ ise 15 Temmuz’un ardından kapatıldı. Ancak FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle OHAL kararnamesi ile kapatılan vakfın bünyesinde kurulan Uluslararası Antalya Üniversitesi ise ortaya çıkan yönetsel boşluğa rağmen eğitim ve öğretime devam ediyor.
KAPATILAN FETÖ’CÜ VAKFIN YÖNETİCİSİ AKP’Lİ BAKAN
Antalya’da 15 Temmuz’un ardından en çok tartışılan konuların başında gelen bu konuyla ilgili hükümet kanadından kayda değer bir açıklama gelmedi. Ancak Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin ve bağlı olduğu ve FETÖ’cü olduğu gerekçesiyle kapatılan Gaye Vakfı’nın mütevelli heyeti listesine bakıldığında akıllara soru işaretleri geliyor. Gaye Vakfı’nın mütevelli heyeti listesinde, Fettah Tamince başta olmak üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Menderes Türel, AKP Antalya Milletvekili Mustafa Köse ve Sadık Badak’ın yanı sıra AKP’li eski Bakan Hüseyin Çelik ve eski Antalya Valisi Sabahattin Öztürk gibi isimler bulunurken, UAÜ’nün mütevelli heyeti listesinde ise yine Tamince’nin yanında Cüneyt Zapsu’nun adı dikkat çekiyor.
AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI HALEN LİSTEDE
Antalya kamuoyunun şimdi en çok merak ettiği soruların başında, FETÖ’cü olduğu gerekçesi ile kapatılan vakfa ait üniversiteye neden dokunulmadığı. Bir başka soru ise bağlı olduğu vakıf kapatılınca UAÜ’nün hangi yasal dayanakla eğitim ve öğretime devam ettiği yönünde. AKP’li eski bakan Hüseyin Çelik ile kentin halen belediye başkanlığını yürüten Menderes Türel’in adları ise diğer AKP’li isimlerle birlikte UAÜ’nün resmi web sayfasında yer almayı sürdürüyor.
İDRİS ÖZYOL: ‘NEYE GÖRE FAALİYET GÖSTERDİĞİ BİLİNMİYOR’
Kentte merak edilen soruları, konuyu yakından takip eden ve 15 Temmuz’un ardından bu yönde pek çok özel haber ve yazı kaleme alan Gazeteci İdris Özyol’a sorduk.
OHAL kararnamesiyle kapatılan Gaye Vakfı’na ait Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin adının “15 Temmuz Üniversitesi” olarak değiştirilmesinin planlandığı iddialarının konuşulduğunu anlatan gazeteci İdris Özyol,  ortaya çıkan belirsizliğe 15 Temmuz kılıfının giydirilmek istendiğine dikkat çekerek, “UAÜ, 6005 sayılı yasayla kuruldu. Yasada, Gaye Vakfı’nın üniversitesi olarak görülüyor.  Vakıf üniversitelerinde kurumsal, tüzel kararlardan vakıf mütevelli heyetleri sorumlu. Bir de üniversite mütevellisi var ki, bu idari, mali, yani günlük rutin işlerden sorumlu. 667 sayılı kararname ile Gaye Vakfı kapatıldı. Vakfı kapatan kararnamenin 2. maddesinde, ‘Kapatılan vakıfların mal varlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilir’ deniliyor ama burada devir olmadı. Diğer 15 vakıf üniversitesi kapatıldı, UAÜ kapatılmadı ancak neye göre faaliyet gösterdiği ise bilinmiyor” dedi.
 
TAMİNCE OKUL İÇİN TAHSİS EDİLEN ARAZİYE 5 YILDIZLI OTEL YAPTI
UAÜ’nün Antalya Döşemealtı ilçesinde bulunan ana yerleşkesi arazisinin devlet tahsisli olduğuna da dikkat çeken Özyol, kapatılan vakfın üzerine tahsisli Manavgat Gündoğdu’da ikinci bir arazinin daha olduğunu belirterek, “Bu arazi, turizm fakültesi, sivil havacılık yüksekokulu ve uygulama oteli yapılması için tahsis edilmiş ama Fettah Tamince bu araziye 5 yıldızlı ‘Jacaranda’ adında bir otel inşa etti. Bu oteli ‘Magic Life’ grubu işletiyor. Yani bu arazide fakülte makülte yok” diye konuştu.
 
‘ERDOĞAN’IN ADI KULLANILARAK AKLAMA ÇABASI YÜRÜTÜLÜYOR’
FETÖ’cü Gaye Vakfı’na ait olan Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözetiminde 2 yıldır temizleniyor iddialarının gündeme getirildiğine dikkat çeken Özyol, birilerinin Cumhurbaşkanı’nın bile adını kullanarak bir aklama, meşrulaştırma çabası yürüttüğünü de sözlerine ekledi.
BURADA ÇAVUŞOĞLU VE TAMİNCE ETKİLİYLEN FETÖ OLDUĞU GİBİ KALIR
15 Temmuz sonrasında Antalya’da dillendirilen iddiaların başında, kentte Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İşadamı Fettah Tamince’nin etkili olduğu ve bu etkinin sürmesi durumunda FETÖ yapılanmasının kentte olduğu gibi kalacağı iddiası geliyor. Bundan sonra yaşanan sürecin bu iddiaları haklı çıkarıp çıkarmayacağını ise hep birlikte bekleyip göreceğiz.
ERDOĞAN’IN İMZASINI TAŞIYAN EK KANUN MADDESİ İLE KURULDU
Bugün FETÖ’cü olduğu gerekçesi ile 15 Temmuz’un ardından kapısına kilit vurulan Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı bünyesinde kurulan UAU’nun kurulması, 14 Mayıs 2010 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan bir kanun teklifi ile sağlanmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan ve YÖK Kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun tasarısına eklenen 125 nolu geçici madde ile Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin kuruluşuna yasal zemin hazırlandı. Kanun teklifini görmek için bağlantıyı tıklayın:
ant_feto
‘DEVLET KAYNAKLARIYLA DEĞİL, KENDİ KAYNAKLARIYLA’
Tasarıya eklenen ek maddenin gerekçesinde ise, Türkiye’nin çok genç bir nüfusa sahip olduğu ve yükseköğretime önemli bir ihtiyaç bulunduğu belirtilerek, “Devlet kaynakları ile değil, kendi kaynakları ile kazanç amacı gütmeksizin vakıflar tarafından kurulan kamu tüzel kişiliğine sahip vakıf üniversiteleri, Türk yükseköğretiminin ayrılmaz bir parçası ve önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Tasarı ile kurulması öngörülen Uluslararası Antalya Üniversitesi, Türkiye’nin genç nüfusunun yükseköğretime olan talebini karşılamakta yardımcı olacaktır” ifadelerine yer veriliyordu.
TBMM BAŞKANI ŞAHİN: ‘HERHALDE BU BİR DÜNYA REKORUDUR’
Dönemin TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise Meclisten çıkarılan kanunun hemen ardından 3 Ağustos 2010 tarihinde Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin temel atma töreni için geldiği Antalya’da yaptığı konuşmada, Gaye Vakfı Mütevelli heyetine teşekkürlerini ileterek şunları dile getirmişti: “Üniversite resmen daha 12 gün önce kuruldu. 14 Temmuz’da TBMM’den kanun çıktı, Cumhurbaşkanı onayladı, 21 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlandı. 12 gün geçmiş, üniversite kampüsünün temelini atıyoruz. Herhalde bu bir dünya rekorudur.”
KENDİ KAYNAKLARIYLA DEĞİL, DEVLET ARAZİSİNE YAPILDI
FETÖ’cü vakfın bünyesinde kurulan UAÜ için hazırlanan kanun tasarısına eklenen maddenin gerekçesinde “Vakıf üniversitelerinin devlet kaynaklarıyla değil, kendi kaynaklarıyla eğitim verdikleri” belirtilmişti ancak söz konusu üniversitenin Döşemealtı’nda bulunan devasa arazisi devlet tarafından tahsis edildi. Manavgat’ta ‘uygulama oteli’ görüntüsüyle 5 yıldızlı lüks otel inşa edilen arazi ise yine devlet tarafından ‘eğitim’ amaçlı tahsis edilmişti.
POLİS KAYITLARINA GEÇEN MİLYONLUK BAĞIŞ RAKAMLARI
UAÜ’nün Mütevelli Heyeti Başkanı olan işadamı Fettah Tamince’nin, Antalya Cumhuriyet Başsavclığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında geçtiğimiz yıl ‘şüpheli’ sıfatıyla polise verdiği ifade kaydında, üniversitenin Bank Asya’daki bağış hesabına çeşitli şirketler ve kişilerce yatırılan ve milyonlarla ifade edilen rakamlar ortaya çıkmıştı. Polis tutanağına göre üniversitenin bağış hesabına, 1 Şubat 2012 ile 11 Temmuz 2013 tarihleri arasında toplam 129.479.628.00 (129 Milyon) TL, 203 bin 416 Euro ve 7.539.589 Dolar paranın yatırıldığı kayıtlara geçmişti.
PARA KAYNAĞI OLAN BAĞIŞÇI ŞİRKETLER ORTAYA ÇIKTI
Polis tutanağına göre, söz konusu yüksek miktarlardaki bağışları yapan kuruluşlar arasında, Toros Eğitim Hizmetleri Kurumları, Öge Holding, Ege Ural Gayrimenkul, Akfa Holding, Delta Mühendislik Tesisat, Entegre Elektronik Güvenlik Sistemleri, Aden Metal Yapı ve Creatif Projekt yer alıyordu.
RUSYA’DAKİ 6 ŞİRKET HAKKINDA İNTERPOL ARACILIĞI İLE BİLGİ İSTENDİ
Savcılık soruşturmasında şüpheli Fettah Tamince ve arkadaşlarının, ‘Transkomstory’ adıyla Rusya’da kurulu olan 6 şirketinin para trafiğiyle ilgili bilgi edinmek için İnterpol aracılığı ile Rus hükümetine yazı yazılmış ancak Rusya’nın ilgili şirketler ile hakkında daha geniş bilgi talep etmesi yüzünden adı geçen 6 şirketle ilgili para trafiği ortaya çıkarılamamıştı.
2028280cookie-checkFETÖ’den kapatılan vakıftaki AKP’li bakan kim? 
Önceki haberİNGİLTERE… Türkiye’deki OHAL Londra’ya da yansıyor
Sonraki haberAlmanya Dışişleri Bakanı’ndan “AB ile müzakere” açıklaması
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.