FIA’nın ‘Talat’ cezası İngiliz basında

The Guardian, araba yarışları tarihinde en büyük para cezasının İstanbul’daki yarışın düzenleyicilerine ‘tartışmalı podyum töreni’ nedeniyle verildiğini belirtti. The Guardian, araba yarışları tarihinde en büyük para cezasının İstanbul’daki yarışın düzenleyicilerine “tartışmalı podyum töreni” nedeniyle verildiğini belirtti. Gazete, Mehmet Ali Talat’ın dünya çapındaki milyonlarca izleyiciye “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı” olarak takdim edilmesinin Rumları ve bunun “sporun siyasi tarafsızlığının bir ihlali olduğu”nu düşünen FIA’yı kızdırdığını yazdı.


FIA kaynaklarının Paris’e çağırılan Türk yetkililerinin eylemi “kasıtlı bir eylemden çok fırsatçılık” olduğu konusunda FIA konseyini ikna ettiğini söylediklerini kaydeden gazete, Türk tarafının itiraz etme hakkını kullanmayarak cezayı ödeyeceği işaretlerinin bulunduğunu belirtti. Gazete, cezanın Avusturya’ya 2002 yılında verilen cezadan 10 kat yüksek olduğuna da dikkat çekti.


INDEPENDENT: KARARIN ARKASINDA YARIŞÇILARIN ÖVGÜSÜ VAR


The Independent de, Türkiye’deki büyük yarış düzenleyicilerine araba yarışları tarihinin en büyük para cezasının verilmekle birlikte korkulan olmadığını, İstanbul’un F1 yarışlarından çıkarılmadığına dikkat çekti. KKTC’nin BM tarafından ayrı bir ülke olarak tanınmadığı için FIA’nın siyasi tarafsızlığının ihlal edildiği için öfkeli olduğunu yazdı.


Cezanın ödenmesi için 30 günlük bir süre verildiğine işaret eden gazete “Geçen yıl ilk yarışa sahne olan Türk pisti, yarışçılarca ve takım yöneticilerince övüldü. Bu da, büyük olasılıkla konseyin İstanbul yarışına son vermeme kararının arkasındaki nedendir” yorumunu yaptı.


TIMES: İSPANYA’YA VERİLEN CEZADAN ÇOK DAHA HAFİF


The Times gazetesi ise, Türkiye’nin büyük yarış organizatörlerine, “Kıbrıslı Türk lideri Mehmet Ali Talat’ın kupa takdim etmesine izin verdikleri için rekor para cezasının verildiğini” yazdı. Buna karşın gazete, bu ceza, İspanya’nın Jerez pistine verilen kapama cezasından çok daha hafif bir ceza olduğuna dikkat çekti. 


ATO BAŞKANI: ELEŞTİRİLER YERSİZ


Öte yandan Türkiye Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, “Formula 1 Grand Prix”i kazanan Ferrari takımının Brezilyalı pilotu Felipe Massa’ya kupasını, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın vermesiyle ilgili olarak, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na yönelik eleştirilerin yersiz olduğunu belirtti.


Baş, 25-27 Ağustos tarihleri arasında, İstanbul’da ikinci kez başarıyla gerçekleştirilen yarışın ardından podyum seremonisiyle ilgili yapılan bazı olumsuz yorumların bilgisizlikten kaynaklandığını savundu.


Cumhurbaşkanı Talat’ın birincilik ödülünü vermesinin, uluslararası kurallara uygun olmasına karşın “bir bardak suda fırtına koparılmaya çalışıldığını” ifade eden Baş, olayın bu kadar gereksiz boyutlanmasının altında bilinçsizliğin yattığını öne sürdü.


Talat’a ödül verdiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na, yönelik eleştirilerin yersiz olduğunu belirten Baş, şunları kaydetti:


“Yapılan uluslararası kurallara ve yarış yönetmeliklerine uygun. Yarışın ardından podyum seremonisinin nasıl yapılacağı, FIA Formula Kuralları Ek. 3-11 maddesinde yazılmaktadır. Buna göre birinciliği kazanan pilotun kupasını ülkenin Cumhurbaşkanı veya Başbakanı ya da FIA Başkanı vermelidir. Söz konusu şahısların bulunmaması halinde, ev sahipliği yapan ülkeden onları temsil eden veya uluslararası statüsü bilinen bir isim davet edilir. Görüldüğü üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmen tanıdığı, Birleşmiş Milletler’in ve uluslararası birçok kuruluşun muhatap kabul ettiği KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın birincilik ödülünü vermesinin, kurallara uygunluğu konusunda hiçbir terettüde yer yok. Ne yazık ki, kendi içimizde yapılan tartışmalarının dozunun iyi ayarlanamaması ve podyum seremonisi olayı hakkında doğru bilgiye dayanmadan görüş verme kolaycılığı, Türkiye karşıtı bir takım dış çevrelere istedikleri kozu vermekten başka bir işe yaramamıştır. Yabancı bir ülkede son derece doğal karşılanan böylesine bir uygulamanın İstanbul’da polemik konusu yapılmasından üzüntü duyuyoruz.”


RUMLAR DA CEZAYI AZ BULDU


Kıbrıs Rum kesimi Otomobil Federasyonu Başkanı Filios Zahariadis, Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu’nun (FIA), Türkiye Otomobil Sporları Federasyonuna (TOSFED) verdiği 5 milyon dolarlık para cezasını az buldu.


Flios Zahariadis, kararın, FIA’nın KKTC’yi ve Mehmet Ali Talat’ı Cumhurbaşkanı olarak tanımadığını gösterdiğini ileri sürerek, bunun kendileri için bu kararın en önemli yanı olduğunu söyledi.


Cezanın yeterli olmadığını savunan Zahariadis, “Daha yüksek para cezası verilmesi ya da Türkiye’nin bir yıl yarışma dışı bırakılması gerekiyordu. Buna karşın 5 milyon dolar pek de fena bir rakam olmadı” dedi.


 


 


 

794530cookie-checkFIA’nın ‘Talat’ cezası İngiliz basında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.