Filistin lideri Abbas Suriye yolcusu

Mahmud Abbas'ın, 12 Ekim Pazar günü başlaması beklenen Suriye ziyaretinde, El Fetih ile hamas arasındaki diyaloğun yeniden başlatılması çabalarının yanısıra İsrail-Filistin barış süreci görüşmelerinin ele alınacağı bildirildi.

Hamas ve El Fetih, uzun bir süredir, Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de, iki taraf arasındaki husumetin giderilmesi ve karşılıklı diyaloğun başlatılmasına yönelik çaba içinde bulunuyorlar.

Mısır, Ramazan Bayramı öncesi, Hamas ve El Fetih dışındaki Filistinli gruplarla bu doğrultuda görüşmeler yapmıştı. Birkaç gün içinde El Fetih'ten bir grubun ve hemen ertesinde de Hamaslı yetkililerin Kahire'ye gitmeleri bekleniyor.

Kahire'deki görüşmelerde, iki grup arasında diyaloğun yanısıra, tüm Filistinli grupların üzerinde uzlaşacağı bir hükümetin kurulması olanağı da araştırılıyor.
El Fetih, bağımsızlardan oluşacak bir teknokrat hükümetinin kurulmasını gerektiğini savunurken, Hamas buna karşı çıkıyor ve teknokratlardan oluşacak bir hükümetin, sorunların üstesinden gelemeyeceğini ileri sürerek, tüm gruplardan oluşacak bir ulusal birlik hükümeti kurulmasından yana tavır alıyor.

Hamas, yalnızca başbakanın bağımsızlardan gelebileceği görüşünü öne sürüyor.

Öte yandan Filistinli başmüzakereci Saib Erekat, Filistin lideri Mahmud Abbas ile görevinden istifa eden, ancak yeni Kadima Başkanı Tzipi Livni İsrail'de koalisyonu kuruncaya dek başbakanlık görevini sürdüren Ehud Olmert arasında bir toplantı için tarih belirlenmesine çalışıldığını bildirdi.

Erekat, Filistin'in Sesi Radyosu'na yaptığı açıklamada, İsrail, Filistin ve Dörtler Grubu (ABD, Rusya, BM ve AB) temsilcileri arasında yapılacağı bildirilen toplantı içinse henüz bir tarihin söz konusu olmadığını kaydetti.

İsrail ve Filistin ile Dörtler Grubu'nun ilerleyen günlerde, barış görüşmelerini Mısır'ın evsahipliğinde bir zirvede değerlendirmelerinin beklendiği bildirilmişti.
Ancak toplantının tam tarihi ve yeriyle ilgili henüz kesin bir bilgi verilmezken, muhtemelen Mısır'ın turistik beldesi Şarm El Şeyh'te ve kasım ayında yapılabileceği belirtiliyor .

Toplantıda, Annapolis'ten bu yana bir barış anlaşması için yol almaya çalışan tarafların, aralarındaki anlaşmazlık konularıyla ilgili uzlaştıkları ve uzlaşmadıkları konuların bir taslağını sunmaları öngörülüyor.

1179750cookie-checkFilistin lideri Abbas Suriye yolcusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.