Filistin sevindi, İran temkinli

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeyna, Başkan Obama’nın İslam dünyasına hitap etmesini, “Açık ve samimi bir konuşma. Yenilikçi bir siyasi adım ve üzerine inşa edilmesi gerekli iyi bir başlangıç” şeklinde değerlendirdi.

Konuşmasında, önceki Amerikan yönetiminin İsrail’i kayıran yanlı siyasetinden söz ettiğini belirten Rudeyna, “Filistin’in hoşgörülemez durumuyla ilgili sözleri İsrail’in iyice anlaması gereken bir mesaj” diye konuştu.

İRAN: OBAMA ABD’NİN İMAJINI KURTARAMAZ

Öte yandan İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ABD Başkanı Barack Obama’nın İslam dünyasına hitaben yaptığı konuşmanın ilişkileri tamir etmeye yetmeyeceğini söyledi.

Hamaney, yeni Amerikan yönetiminin, ABD’nin “çirkin, tiksindirici ve kaba” yüzünü değiştirme çabalarının sadece “kelimeler, konuşma ve sloganla” başarılı olamayacağını ifade etti ve İslam dünyasının, “konuşma yerine” Amerikan politikasında tatbiki değişimler beklediğini belirtti.

Obama, başkanlık seçim kampanyasında, “iktidardaki ilk 100 gününde bir Müslüman ülkeden İslam dünyasına sesleneceği” sözünü vermişti. Obama, ilk 100 gün içinde olmasa da söz verdiği konuşmayı bugün Kahire’de yaptı.

İran ve ABD arasında, 1979 yılından beri diplomatik ilişki bulunmuyor.

OBAMA’NIN KONUŞMASI

ABD Başkanı Obama Mısır’da Müslüman dünyasına hitaben yaptığı konuşmada, ülkesi ile İslam dünyası arasında yeni bir başlangıç çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Obama Kahire Üniversitesi’ndeki konuşmasına, “Esselamün aleyküm” diyerek başladı. Ayrıca Kuran’dan, İncil’den ve Tevrat’tan ayetlere de yer verdi.

Barack Obama ABD ile İslam dünyası arasındaki “şüphe ve ihtilaf döngüsü”nün sona ermesi gerektiğini dile getirdi.

“Yıllar süren bu güvensizliğin tek bir konuşma ile ortadan kalkmayacağının farkında olduğunu” söyleyen Obama, taraflara samimi olmaları ve kapalı kapılar ardında dile getirdiklerini kamuoyu önünde de söyleme çağrısı yaptı.

Obama ABD ve İslam’ın ortak değerlere sahip olduğunu söyledi ve bunları, adalet, gelişim ve hoşgörü olarak sıraladı.

İslam ile ilgili tüm olumsuz klişelere karşı durma sözü veren Amerikan Başkanı, Müslümanların da aynı hassasiyeti Amerika ile ilgili klişelere karşı göstermesini istedi.

MÜSLÜMAN KADIN HAKLARI

Barack Obama, bazı Müslüman kadınların başlarını örtmesinin, Batı’da bazılarınca bir eşitsizlik olarak algılandığını, ancak kendisinin bu görüşe katılmadığını dile getirdi.

Obama asıl eşitsizliğin, bir kadının eğitim hakkının elinden alınması olduğunu söyledi.

Kadınları iyi eğitim görmüş bir ülkenin daha müreffeh olacağını söyleyen Obama, kendilerine geleneksel roller seçen kadınlara saygı duyduğunu, ancak bunun kendi tercihleri olmasını önemsediğini belirtti.

“Afganistan ve Irak’a neden müdahale ettik?”

Bu çerçevede ilk mücadele edilmesi gerekenin şiddet yanlısı aşırı uçlar olması gerektiğini belirten Obama, ülkesinin Afganistan’a da bu amaçla, El Kaide ve Taleban’ı durdurma zorunluluğundan girdiğini söyledi.

Afganistan için “zorunluluk” ifadesini kullanan Obama, Irak’ın işgali içinse “tercih” ifadesini kullandı.

Saddam Hüseyin’in devrilmesinin Irak için faydalı olduğuna inandığını dile getiren Barack Obama, bu süreçte yaşananların ise Amerika’ya uluslararası mutabakatın önemini hatırlattığını söyledi.

İSRAİL VE FİLİSTİN’E UYARILAR

Amerikan Başkanı, Amerika ile İslam dünyası arasındaki ilişkilerde, şiddet yanlısı aşırı grupların ardından gerilim yaratan ikinci konunun İsrail-Filistin sorunu olduğunu belirtti.

Obama İsrail ile ülkesi arasında kırılamaz bağlar bulunduğunu ve İsrail’in Yahudi ana vatanı mücadelesinin haklı olduğunu dile getirdi.

Ancak ABD’nin, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimleri genişletmesine karşı olduğunu duyuran Obama, bunların uluslararası hukuka aykırı olduğunu hatırlattı ve durması gerektiğini söyledi.

Amerika’nın Filistinlilerin devlet özlemine de duyarsız kalamayacağını belirten Obama, Hamas’a da seslenerek şiddetin hiçbir sonuç doğurmayacağını vurguladı.

İRAN VE NÜKLEER SİLAHLANMA

ABD Başkanı İran konusunda ise, Tahran’ın yıllarca kendini Amerikan karşıtlığı ile tanımlamış olmasından yakındı. Obama, “Ancak İran’ın artık geleceğini tasarlamasının vakti gelmiştir” diye konuştu.

Obama, İran dahil her ülkenin barışçıl amaçlarla kullanılacak nükleer güce sahip olma hakkı bulunduğunu da vurguladı. Ancak bu hakkın nükleer silahların yayılmasını önlemeye yönelik düzenlemeler çerçevesinde kullanılması gerektiğini belirtti. (Ajanslar ve BBC)

1205700cookie-checkFilistin sevindi, İran temkinli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.