Filistinli şair Mahmut Derviş Yerebatan’da

“GAZZE İÇİN YENİDEN” Mahmut Derviş Şiirleriyle Yerebatan’da  
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü düzenlenen, Kültür A.Ş. tarafından gerçekleştirilen Yerebatan Şiir Akşamları’nın 2009 Ocak ayı konuğu, büyük kültür ve mücadele adamı Filistinli Şair Mahmut Derviş. 
 
Şiir seçimlerini Vahide Ulusoy’un yaptığı program, Mehmet Lütfü Şen’in, Mahmut Derviş’in dünya şiirlerine etkisini konu alan konuşmasıyla başlayacak. Şair’in şiirleri, Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Hümay Güldağ ve Hüseyin Köroğlu tarafından yorumlanacak. “Gazze İçin Yeniden” üst başlığı çerçevesinde düzenlenecek olan programa katılım ücretsizdir.


Yerebatan Şiir Akşamı
31 Ocak Cumartesi 2009 Saat: 19.00
Şiir Okumaları: Hümay GÜLDAĞ, Hüseyin KÖROĞLU
Program Hazırlık: Vahide ULUSOY
Düzenleyen: Mehmet Lütfi ŞEN


MAHMUD DERVİŞ KİMDİR


1941 yılında Celile ilinin bir Köyünde doğdu. 1948’de köy yerle bir edilince, ailesiyle birlikte kaçıp Lübnan dağlarını geçmek zorunda kaldı. Sonradan yazdığı şiirlerde hep bu yağma, göç, asker ve polis baskısının izleri görülür. Daha çocukken şiir yazmaya başladı ve şiirlerini okul arkadaşlarına ve öğretmenlerine okuyarak ilk ününü sağladı. Şiirlerini yayımladığı sıralarda El Ardh (Toprak) cephesinin çalışmalarına katıldı. Filistin direniş şiiri, bu cephenin bülten ve dergilerinde filiz verdi.
Hayfa’da yayımlanan Al İttihad gazetesinin ve Al Cadid dergisinin müdürlüğünü işgal idaresi altında yaptı. Yazılarından ve şiirlerinden ötürü çok kez hapse girdi. Bir ara, akşam beşten sabah beşe kadar evinden çıkması yasaklandı: Şiirlerinin büyük kısmını hapiste yazdı.


1970 yılında İsrail’den sürgüne gönderildi. 1983-1987 yılları arasında Kıbrıs Rum Kesimi’nde yaşadı ve 1984’de Beyrut Kasidesi ile Lenin Ödülü’nü kazandı. 1988-1995 yılları arasında Paris’te yaşadı. Şiirleri otuz dile çevrilmiştir. Son şiirleri bütün dünyada çok ilgi gördü ve yeni yeni baskıları yapıldı. 2002 uluslararası Nazım Hikmet şiir ödülüne layık görülmüştür. Mahmut Derviş’in birçok şiiri ünlü Arap besteciler tarafından bestelenmiştir. Bunların en önemlisi Marcel Khalife’dir. Özellikle filistin ulusal marşı (neşîd el-intifada) başta olmak üzere birçok ünlü Arap ezgisi Mahmut Derviş’in usta kaleminden çıkarak Marcel Khalife’nin üstün yorumuyla hayat bulmuştur.


1975 yılında, Sovyet Yazarlar Birliği’ nin verdiği Lotus şiir ödülünü kazandı. Halen Beyrut’ta oturmakta ve burada yayımlanan “Şuuru Filistiniye” dergisini çıkarmaktadır. Şiirleriyle her zaman yaşayacak olan Arap dünyasının büyük şairi Ağastos 2008’de bedenen aramızdan ayrıldı.


ESERLERİ


Zeytin Ağacının Yaprakları,
Filistinli Sevgili,
Gecenin Sonu,
Uzak Bir Sonbaharın Hafif Yağmuru,
Celile’de Kuşlar Ölüyor,
Yedinci Deneme

1072450cookie-checkFilistinli şair Mahmut Derviş Yerebatan’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.