Filistinli örgütler karıştı

40’a yakın silahlı Filistinli militan, Ramallah’taki meclis binasını işgal etti. AFP muhabiri, El Fetih mensubu olduğu bildirilen militanların çatıya çıkarak havaya ateş açtığını haber verdi.

“FİLİSTİN ORDUSU KURULACAK”

İslam Direniş Hareketi Hamas’ın politbüro şefi Halit Meşal, “Filistin halkını korumak için ordu kurulacağını” ilan etti. Suriye’nin başkenti Şam’da basın toplantısı düzenleyen Halit Meşal, “Tüm silahlı grupları birleştirerek, her ülkede olduğu gibi silahlı kuvvetlerimizi kurmak istiyoruz” dedi.

Halit Meşal, “(Ulusal) Ordumuzu kurmak için Hamas’ın da silahlı teşkilatını dahil ederek, ülkemizi saldırgana karşı koruyacak orduyu teşkil etme niyetindeyiz” şeklinde konuştu.

“HAMAS SİYASETTE DE BAŞARILI”

Öte yandan Hamas örgütünün sürgündeki lideri Halit Meşal, örgütünün “İsrail’e karşı direnişte olduğu gibi siyasette de başarılı olacağını” söyledi. Şam’da basın toplantısı yapan Meşal, “Başarısız olacağımızı sananlar yanıldıklarını görecek. Direnişte başarılı olduk; siyaset, reform ve değişim alanında da başarılı olacağız” dedi.

İslami Direniş Hareketi (Hamas), çarşamba günü yapılan seçim sonucu mecliste çoğunluğu ele geçirerek sürpriz yapmıştı. Hamas Filistin meclisinde toplam 132 sandalyenin 75’ini kazanarak tüm dünyayı “sarstı.”

Hamas lideri, Şam’daki basın toplantısında, “Filistin Ulusal Özerk Yönetimi’nde tüm siyasi teşkilatlarla işbirliğine hazır olduklarını” bildirdi.

Hamas’ın Filistin’deki lideri İsmail Haniye ise, uluslararası ”silahsızlanma çağrısını” reddettiklerini belirtti. Haniye, ”Hamas’ın İsrail’e meşru direnişini kırmak için tepemizde kılıç sallandıramazlar” dedi.

Öte yandan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün 40 yıllık belkemiği El Fetih’in Beytüllahim temsilciliği, binlerce taraftara eşlik eden maskeli militanlarca basıldı. Kar maskesi takan militanlar, ismini zikretmeseler de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın dahil olduğu Fetih’in merkez kurulunun istifa etmesini istediler.

El Fetih’in El Aksa Şehitleri Tugayı’nın lideri de Batı Şeria-Nablus’taki açıklamasında, “Hamas’ın zaferinden sonra İsrail’le ateşkesi gözetmeyeceğiz” dedi. El Aksa lideri, “Kurşunlarımız İsrail’e ve El Fetih içindeki yolsuzlara, çürümüşlere karşı kullanılacak” diye konuştu. Örgütün Tulkerim yöneticisi ise ateşkese bağlı olduklarını söyledi.


İSRAİL: HAMAS’A GEÇİŞ İZNİ YOK

İsrail Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, seçilen Hamas üyelerinin, Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında serbest geçişine izin vermeyeceklerini söyledi.

İsrail Radyosu’na konuşan Amos Gilad, İsrail’in, “İsrail’i yok etmek isteyen, cinayet ve terör örgütünün temsilcilerinin” geçişine izin vermeyeceğini kaydetti. Gilad, “Buna izin verecek bir ülke gösterin” dedi.
İsrail, Filistin yönetimi yetkililerine, Batı Şeria ile Gazze arasında VIP statüsünde geçiş hakkı tanıyor.

TÜRKİYE: HAMAS İSRAİL’İ TANIMALI

Başbakan Recep tayyip Erdoğan, İspanyol El Pais gazetesinde bugün yayımlanan demecinde, “Hamas, İsrail Devleti’ni tanımalı” dedi. Filistin’deki genel seçimlerle ilgili yapılan röportajda Erdoğan, halkın kararına saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Seçimleri Hamas kazandı. Hoşumuza gitse de gitmese de Filistin halkının kararına saygı göstermeliyiz. Eğer önyargıyla karşılık verirsek demokrasiye zarar verebiliriz. Hamas ve İsrail eski alışkanlıkları bir kenara bırakmalı ve demokrasi sürecinin devam etmesine izin vermeli.

İsrail devletinin yanında bir Filistin devletinin mevcudiyetini hissetmek önemli. Hamas, İsrail’i tanımamanın gelecekteki uluslararası ilişkilerinde çok az yardımı olacağını bilmek zorunda. Aynı sonuç İsrail’in Filistin’deki seçimleri tanımaması durumunda da geçerli.”

“Türkiye, iki taraf arasında gerek İsrail’in gerekse Filistin’in iyiliği için arabulucu bir rol oynayabilir” diyen Erdoğan, bu konuyu Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref ile konuştuklarını ve İslam Konferansı’nın da önemli bir iş başarabileceği hususunda hemfikir olduklarını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Hamas’ın El Fetih’e birlikte çalışma teklifi götürmesinin önemli olduğunu belirterek, Hamas’ın terörist faaliyetlerini ve silahı bırakmak zorunda olduğunu, Hamas ile konuşan herkesin bunu vurgulaması gerektiğini kaydetti.

Erdoğan, “Aşırıcılık hiç kimseye yarar sağlamaz. Hamas ile diyalogdan kaçmakta yanlış bir pozisyon olur. Ben, geçmişteki Hamas ile şimdi Hamas’ın aynı olmadığını düşünüyorum. Çünkü şimdiki sorumlulukları çok farklı. Hepimiz biraz sabır gösterip neler yapacağını görmeliyiz” yorumunda bulundu.

“İran’ın nükleer programından dolayı Avrupa ve ABD tarafından yalnız bırakılmasına katılıyor musunuz?” sorusunuysa Başbakan Erdoğan, şöyle yanıtladı:

“Kitle imha silahları, dünya barışı için bir tehdit ve biz dünya barışını destekliyoruz. Bu görüşü benimseyen ülkelerin yanındayız. Diğer yandan eğer bir ülke enerjiyi barışçıl amaçlar için kullanmak hedefindeyse buna karşı çıkmak iyi değil. Eğer İran Uluslararası Atom Enerjisi’ne açıksa, buna itiraz edilemez.”

SURİYE: HAMAS’I İSRAİL YARATTI

Suriye, Filistin seçiminde Hamas’ın zafer kazanmasının, İsrail’in barış çabalarını reddetmesinin sonucu olduğunu savundu. Suriye resmi gazetesi Teşrin’de yayımlanan haberde, Filistin halkının direniş yolunu seçtiği, bu seçimi “İsrail’in kaçamak yanıtları ve barışı reddetmesi nedeniyle diplomatik yollarla çözülemeyen haklı davaları” adına yaptıkları belirtildi.

Haberde, özellikle George Bush başkanlığındaki ABD yönetimi olmak üzere dünya ülkelerinin, “demokrasinin sonuçlarını ya da halkın tercihini” kabul etmekte zorlandıkları kaydedildi.

ABD’nin bu yeni gerçeği kabul etmesi gerektiği belirtilen haberde, İsrail’in de yaklaşımını, Hamas’ı dikkate alarak değiştirmesi gerektiği savunuldu.

1122710cookie-checkFilistinli örgütler karıştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.