Filistinli tutsakları serbest bırakacak

Uluslarar arası ilişkilerden sorumlu bakan Yuval Steinitz, Filistinlilerle barış görüşmelerinin yeniden başlamasına yönelik anlaşma çerçevesinde onlarca yıldır hapiste bulunan bazı “önemli tutsakların” aşamalı olarak salıverileceğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail ve Filistin Yönetimi’nin barış görüşmelerine yeniden başlama konusunda anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

‘Görüşmeler haftaya başlıyor’Kerry, taraflarla bir araya geldikten sonra Cuma akşamı Ürdün’de yaptığı açıklamada, anlaşmaya ilişkin ayrıntı vermedi ancak Filistinli başmüzakereci Saib Erakat ve İsrailli mevkidaşı Tzipi Livninin “gelecek hafta ya da ona yakın bir zamanda” görüşmeler için Washington’a gideceğini söyledi.

Görüşmeler, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Yahudi yerleşimi inşaatlarına devam etmesi nedeniyle yaklaşık üç yıl önce kesilmişti.

Kerry “önemli bir adım” olarak nitelediği anlaşmanın hala “resmiyet kazanma sürecinde” olduğunu vurguladu.

Amerikan Dışişleri Bakanı, görüşmelere yeniden başlanmasına destek belirten Arap Birliği’ne teşekkür etti ve bu desteğin “önemli bir fark yarattığını” kaydetti.

4817 Filistinli tutsakKerry Cuma günü Batı Şeria’ya giderek Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la bir hafta içinde üçüncü kez bir araya gelmişti.

B’Tselem adlı İsrail insan hakları örgütüne göre İsrail hapishanelerinde 4,817 Filistinli mahkum var.

Filistin Yönetimi, uzun zamandır 1993 Oslo barış anlaşmasından önce tutuklanan Filistinlilerin serbest bırakılmasını istiyordu.

İsrailli bakan Yuval Steinitz, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada Filistin tarafının en az dokuz ay süreyle “ciddi müzakereler” yürütme taahhüdünde bulunduğunu belirterek “Sınırların tanımlanması, İsrail’in vereceği tavizler ya da yerleşim inşaatlarının durdurulmasıyla başlayacak müzakerelere oturmamız mümkün değil” dedi.

BBC

1389870cookie-checkFilistinli tutsakları serbest bırakacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.