Filistinliler hükümet için anlaştı

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı ve El fetih lideri Mahmud Abbas ve Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal, anlaşmayı akşam geç saatlerde düzenlenen bir törenle imzaladı.

Taraflar görüşmelerinin ikinci gününde, hükümet üyeliklerinin dağılımını ele almıştı.

Gün içinde bazı bakanlıkların kimlere gideceği konusunda anlaşma sağlandığı, bazı kilit görevlere bağımsız isimlerin getirileceği açıklandı.

Hamas ve El Fetih liderleri, aylardır çözümlenemeyen ulusal birlik hükümeti müzakerelerini neticelendirmek ve Gazze Şeridi’nde yandaşları arasındaki çatışmaları dindirmek için dünden bu yana Mekke’de yoğun görüşmeler yapıyordu.

Hamas ve El Fetih kaynakları son olarak geçen yılın Eylül ayında bir çözüme yaklaşmış, bakanlıkların dağılımı konusunda anlaşmaya varıldığı haberleri sızmış, nihai bir resmi açıklama beklenirken görüşmeler çökmüştü.

Aylardır süren müzakereler, her seferinde, hükümetin İsrail’i açıkça tanıyıp tanımayacağı konusuna düğümlenmişti.

Bu konunun yeni hükümetin programında nasıl çözümlendiği henüz netleşmiş değil. Hükümetin işleyebilmesi için her iki tarafın da yapılacak düzenlemeleri benimseyebilmesi gerekiyor.

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı, El Fetih’in ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nün lideri Mahmud Abbas, kurulacak yeni bir yönetimin İsrail’i tanıması ve önceki barış anlaşmalarına uyması gerektiğini söylüyor.

Hamas’ın siyasi lideri Halid Meşal ise daha önceki açıklamalarında, uluslararası topluma yaptığı çağrıda görüşmelerden çıkacak karar ne olursa olsun, ciddiye almalarını istemişti.

Abbas ile Meşal liderliğindeki heyetler, görüşmelerine dün başlamıştı. (BBC)

FOTOĞRAF: Filistin Kurtuluş Örgütü’nün lideri Mahmud Abbas

1145890cookie-checkFilistinliler hükümet için anlaştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.