Filistinliler Mısır sınırındaki duvarı yıktı

Filistinliler Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki duvarı yıktı

Bu sabah saatlerinde Filistinli maskeli militanlar duvar boyunca bazı noktalarda patlayıcılarla delikler açtı. Görgü tanıkları, Mısırlı görevlilerin bu noktalardan sınırı geçen Gazzelilere müdahale etmediğini belirtti.

Gazzelilerin sınırı geçerek Mısır’dan gıda, yakıt ve diğer temel ihtiyaç maddelerini tedarik ettikleri ve ardından geri döndükleri belirtildi.

İsrail, Filistin’den yapılan roket saldırılarında artış olduğu gerekçesiyle Gazze’yle sınırını kapatmış, yakıtı tükenen elektrik santrali çalışamadığından Gazze karanlığa gömülmüş, gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçlarda sıkıntılar yaşanmıştı.

Abluka uluslararası tepkiler karşısında dün kısmen hafiflemiş, ilaç ve yakıt geçişine izin verilmişti. Gazze’yi yöneten Hamas, İsrail ablukasının etkisini hafifletmek amacıyla Mısır’dan Refah sınır kapısını açmasını talep etmişti. Mısır, İsrail’in isteğiyle Refah geçişini bir süredir kapalı tutuyordu.

Mısırlı güvenlik güçleri, dün Gazze’den Mısır’a geçmeye çalışan yüzlerce Filistinli kadını püskürtmek için havaya ateş açmış, tazyikli su kullanmıştı. Olaylarda yaklaşık 60 kadın yaralanmıştı.

SÖZ DÜELLOSU

BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in ablukasıyla ilgili yapılan bir toplantıda, İsrail ve Filistin temsilcileri arasında tartışma yaşandı.

Filistin’in BM temsilcisi Riyad Mansur, İsrail’i şiddeti körüklemekle suçlarken, İsrail temsilcisi Gilad Cohen ise ülkesinin halkını roket saldırılarından korumak zorunda olduğunu söyledi.

Konsey toplantısında İsrail’in Gazze’ye insani yardımların geçişine izin vermesi yönünde bir çağrı yapılması değerlendiriliyordu.

Toplantı, Arap ve Müslüman ülkelerin talebi üzerine yapılmıştı.

İsrail’in ablukası AB tarafından da Gazze’nin 1,5 milyonluk nüfusunu “toplu cezalandırma” olarak nitelendirilmişti.

Oturumda İsrail’e Gazze Şeridi’ne insani yardım geçişine izin vermesi çağrısı yapılması yolundaki öneriler ele alındı, ancak bir karara varılmadı.

1165400cookie-checkFilistinliler Mısır sınırındaki duvarı yıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.