‘Filistinliler UNESCO üyeliğiyle meydan okuyor’

Guardian gazetesi gelişmeyi “Filistinliler ABD’ye UNESCO üyeliğiyle meydan okuyor” başlığıyla duyurdu.

Gazetenin haberinde Filistin’in, Birleşmiş Milletlerin eğitim, bilim ve kültür alanlarında faaliyet gösteren örgütü olan UNESCO’ya üyeliğine ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin karşı olduğu, ancak Filistin tarafının bu çabasından geri atmadığı anlatılmış.

Guardian’ın haberinde, geçtiğimiz ay devlet olarak tanınma amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna başvuran Filistin yönetiminin, Güvenlik Konseyi başvurusunun ABD tarafından veto edildiği ancak UNESCO üyeliği için herhangi bir ülkenin veto hakkının olmadığı, yanlızca 193 üye ülkenin üçte ikisinin onayının gerekli olduğu belirtilmiş.

ABD anayasasındaki bir maddenin, Filistin’in UNESCO üyeliği halinde örgüte yaptığı maddi desteği kesmesine sebep olacağının belirtildiği haberde, bu durumun UNESCO yetkilileri arasında endişe yarattığı duyurulmuş.

Aynı gelişmeyi “Filistinliler devlet olarak tanınma mücadelesini UNESCO’ya taşıyor” başlığıyla duyuran Financial Times ise, ABD’nin UNESCO bütçesinin yüzde 22’sini sağlamakta olduğu ve Filistin’in üye kabul edilmesi halinde bu kaynağın kesileceğini haber yapmış.

Haberde ayrıca Filistin’in UNESCO’ya üye olması halinde AB üye ülkeler arasındaki fikir ayrılıklarının bir kez daha ortaya çıkabileceği iddia edilmiş.

Haberde, başvuru sürecinin Filistin tarafındaki sorumlusu Ömer Avadallah’ın, Filistin’in korunması gereken kültürel ve tarihi mirasları bulunduğu ve bu sebeple UNESCO üyeliğine hakkı olduğu demecine de yer verilmiş.

Haber Avadallah’ın Filistin yönetimi olarak Dünya Ticaret Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü üyeliklerinin de gündemlerinde olduğu açıklamasıyla son bulmuş. (BBC)

1316800cookie-check‘Filistinliler UNESCO üyeliğiyle meydan okuyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.